Чи складати СТО податкову накладну, якщо ремонт автомобіля оплачено частково страховою компанією та частково власником?

07 апр, 15:36

Податківці роз’яснили чи складається податкова накладна СТО, якщо компенсація витрат на проведення ремонту автомобіля, який потрапив у ДТП, надходить на рахунок СТО частково у вигляді страхових виплат від страхової компанії, а частково у вигляді покриття франшизи від страхувальника - власника автомобіля, який зареєстрований/не зареєстрований платником ПДВ.
Відповідно до пункту 185.1 статті 185 Податкового кодексу України об’єктом оподаткування податком на додану вартість є операції платників податку з постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 Податкового кодексу України.
При постачанні товарів/послуг дата виникнення податкових зобов’язань з ПДВ визначається відповідно до пункту 187.1 статті 187 Податкового кодексу України.
Згідно з пунктом 201.1 статті 201 Податкового кодексу України на дату виникнення податкових зобов’язань платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних у встановлений Податковим кодексом України термін.
Отже, послуги з ремонту автомобіля, який потрапив у ДТП, є об’єктом оподаткування ПДВ, а тому, незалежно від джерел надходження на рахунок СТО компенсації витрат на проведення такого ремонту, а саме: або частково у вигляді страхових виплат від страхової компанії, або у вигляді покриття франшизи від страхувальника, СТО на дату виникнення податкових зобов’язань повинна скласти податкову накладну на повну вартість послуг з ремонту такого автомобіля, зареєструвати її в ЄРПН та видати її власнику автомобіля, якщо він є зареєстрованим платником ПДВ.
Податкова накладна складається та не видається отримувачу послуг у разі якщо СТО надаються послуги з ремонту автомобіля неплатникам ПДВ та згідно з пунктом 201.10 статті 201 Податкового кодексу України така накладна реєструється в ЄРПН.
ДПІ у Голосіївському районі ГУ ДФС у м. Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/206118.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua