Рентна плата за користування надрами для видобування корисних копалин

13 апр, 08:28

Повідомляємо, що згідно листа Державної комісії України по запасах корисних копалин при Державній службі геології та надр України щодо визначення тимчасового (до проведення державної експертизи матеріалів геолого-економічної оцінки запасів корисних копалин) коефіцієнта рентабельності гірничого (гірничодобувного) підприємства (Крмпе) для застосування платниками при обчисленні податкових зобов’язань у 2016 році на ділянках надр, де провадиться господарська діяльність з видобування корисних копалин, але геолого-економічної оцінки запасів корисних копалин з належних визначенням цього коефіцієнта ще не виконана, слід зазначити наступне.
Державна комісія України по запасах корисних копалин (далі ДКЗ) здійснила оцінку усереднених величин коефіцієнта рентабельності гірничодобувних підприємств за матеріалами геолого-економічних оцінок балансових запасів корисних копалин ділянок надр, виконаних в економічних умовах чинних у 2015 році. Облікова ставка Національного Банку України змінювалась протягом 2015 року від 14 до 30% (усереднена за часом  - 25%).
Згідно з геолого-економічними оцінками запасів корисних копалин, виконаних у 2015 році, усереднені коефіцієнти рентабельності гірничих підприємств з видобутку корисних копалин склали: для нафти і газу – 0.47; для всіх інших гірничодобувних підприємств, за виключенням нафтогазових, - 0,25.
На поточний час облікова ставка Національного Банку України (22%) є близькою до усередненої за 2015 рік (25%). Тому визначені усереднені коефіцієнти рентабельності гірничодобувних підприємств за 2015 рік можуть бути обґрунтовано застосовані в 2016 році для ділянок надр, де провадиться господарська діяльність з видобування корисних копалин, але геолого-економічна оцінка запасів корисних копалин та належне визначення коефіцієнта рентабельності гірничодобувного підприємства (Крмпе) ще не виконані.
З огляду на викладене. Відповідно до Положення про порядок розробки та обґрунтування кондицій на мінеральну сировину для підрахунку запасів твердих корисних копалин (затверджене наказом ДКЗ від 07.12.2005 року №300, зареєстроване Мінюстом України за № 65/11939), а також Положення про порядок техніко-економічного обґрунтування кондиційна для підрахування  запасів родовищ нафти і газу ( затверджене наказом ДКЗ від 27.11.2006 року №316, зареєстроване Мінюстом України за № 1383/13257), ДКЗ рекомендує встановити такі коефіцієнти рентабельності для застосування платниками під час обчислення податкових зобов’язань в 2016 році:
- для нафтогазодобувних підприємств – 0,47;
- для всіх інших гірничодобувних підприємств – 0,25.
ДПІ у Дарницькому районі ГУ ДФС у м. Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/206283.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua