Порядок оподаткування успадкованого майна, якщо спадкоємець не є членом сім’ї першого ступеня споріднення

25 апр, 08:35

ДПІ у Шевченківському районі ГУ ДФС у м. Києві нагадує, що статтею 1216 Цивільного кодексу України (ЦКУ) передбачено, що спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла, до інших осіб. Спадкування здійснюється за заповітом або за законом (статті 1217 ЦКУ). Згідно із статтею 1223 ЦКУ, зокрема, право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.
Відтак, оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину, регулюється статтею 174 розділу ІV Податкового кодексу України  (Кодекс), відповідно до якої є декілька ставок для оподаткування доходу платника податку, одержаного у вигляді спадщини, залежно від ступеня споріднення спадкоємця із спадкодавцем та їх резидентського статусу.
Відповідно до підпункту 174.2.2 пункту 174.2 статті 174 Кодексу вартість будь-якого об'єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення, оподатковується за ставкою 5 відс., встановленою пунктом 167.2 статті 167 Кодексу.
Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Інші члени сім’ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення. Відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину.
Дохід у вигляді вартості успадкованого майна зазначається в річній податковій декларації.
Також не слід забувати і про військовий збір! Об'єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені статтею 163 Кодексу (підпункту 1.2 пункту 161 підрозділу 10 розділу XX Кодексу). Ставка збору становить 1,5 % об'єкта оподаткування. Отже, дохід у вигляді вартості успадкованого майна, отриманий платником податку (спадкоємцем), який не є членом сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення, оподатковується за ставкою 5 % та військовим збором за ставкою 1,5 %. У разі несплати податку (збору) до нотаріального оформлення об’єкта спадщини, така особа зобов’язана подати річну податкову декларацію до контролюючого органу за місцем податкової адреси.
ДПІ у Дарницькому районі ГУ ДФС у м. Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/206610.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua