Додаткові блага оподатковуються за ставкою 18 відсотків

29 апр, 10:29

ДПІ у Кіровському районі м.Дніпропетровська нагадує, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий платником податку як додаткове благо у вигляді вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) (пп «е» п.п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України – далі ПКУ), а також суми, знижки звичайної ціни (вартості) товарів (робіт, послуг), індивідуально призначеної для такого платника податку.
При цьому додаткові блага - це кошти, матеріальні чи нематеріальні цінності, послуги, інші види доходу, що виплачуються (надаються) платнику податку податковим агентом, якщо такий дохід не є заробітною платою та не пов’язаний з виконанням обов’язків трудового найму або не є винагородою за цивільно-правовими договорами (п.п. 14.1.47 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).
Детальніше зупинимось на деяких видах доходів, які визнаються додатковим благом, та підлягають оподаткуванню.
Зокрема, сума податкового зобов’язання фізичної особи, сплачена за рахунок коштів податкового агента, вважається додатковим благом та оподатковується за ставкою, визначеною ст. 167 ПКУ.: 18 відсотків.
Витрати на таксі, які були понесені найманим працівником під час відрядження, як в межах території України так і за кордоном, не підлягають обов’язковому відшкодуванню. Але якщо за рішенням керівника юридичної особи ці витрати були відшкодовані працівнику, то сума таких витрат буде вважатись додатковим благом та оподатковуватись за ставкою 18 відсотків.
У випадку, коли умовами трудового договору не передбачено надання працівникам платіжних карток у безоплатне користування, то плата за обслуговування та випуск цих карток буде додатковим благом такого працівника з відповідним оподаткуванням.
Звертаємо увагу, що у разі виплати платнику податку додаткового блага у не грошовій формі сума податку об’єкта оподаткування обчислюється із врахуванням коефіцієнту, визначеному відповідно до норм п. 164.5 ст. 164 ПКУ.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/206792.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua