Із серпня поточного року запроваджується автоматизована система «єдиного вікна» при митному оформленні товарів і транспортних засобів

23 июн, 10:19

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що з 01.08.2016 набирає чинності постанова Кабінету Міністрів України від 25.05.2016 №364 «Деякі питання реалізації принципу «єдиного вікна» під час здійснення митного, санітарно-епідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фітосанітарного, екологічного, радіологічного та інших видів державного контролю» (далі – Постанова №364), що розміщена на єдиному веб-порталі органів виконавчої влади України за посиланням:
http://www.kmu.gov.ua/control/ru/cardnpd?docid=249107456
Відповідно до пункту 4 Постанови №364 втратила чинність, постанова Кабінету Міністрів України від 21.05.2012 №463 «Про затвердження Порядку інформаційного обміну між митними та іншими державними органами за допомогою електронних засобів передачі інформації».
Постановою №364 затверджено Порядок інформаційного обміну між органами доходів і зборів, іншими державними органами та підприємствами за принципом «єдиного вікна» з використанням електронних засобів передачі інформації (далі – Порядок).
Цей Порядок визначає механізм взаємодії органів доходів і зборів, державних органів, уповноважених на здійснення санітарно-епідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фітосанітарного, екологічного, радіологічного та інших видів державного контролю (далі – контролюючі органи), та підприємств за принципом «єдиного вікна» із застосуванням інформаційно-телекомунікаційної системи органів доходів і зборів (далі – ІТ-система) (пункт 1 Порядку).
Дія Порядку поширюється на операції із ввезення на митну територію України товарів, які підлягають митному та іншим видам державного контролю, та вивезення таких товарів за межі митної території України.
Постанова №364 передбачає здійснення усіх видів контролю за допомогою ІТ-системи митниці. Це значно спрощує та скорочує час на проведення митних процедур, оскільки єдина електронна база даних дозволяє контролюючим органам здійснювати інформаційну взаємодію в автоматичному режимі.
Згідно з цією Постановою, час на прийняття рішення контролюючим органом щодо здійснення відповідного виду контролю складає 4-и години.
Уповноважена посадова особа протягом 4-х робочих годин з моменту отримання через веб-інтерфейс електронного повідомлення і сканованих документів приймає у порядку, встановленому законодавством, одне з таких рішень про (пункт 19 Порядку):
- завершення відповідного виду державного контролю;
- відмову в завершенні здійснення контролю;
- необхідність проведення огляду товарів;
- необхідність проведення огляду товарів та відбору зразків;
- необхідність проведення додаткової обробки товарів (фумігації, знезараження, нанесення відповідного маркування тощо);
- необхідність повернення вантажу за межі митної території України;
- необхідність знищення вантажу.
Якщо протягом 4-х годин з моменту отримання через веб-інтерфейс електронного повідомлення і сканованих документів уповноважена посадова особа чи адміністратор контролюючого органу не внесе до інформаційної системи будь-яке рішення, то інформаційна система автоматично діятиме за принципом «мовчазної згоди». Тобто ІТ-система автоматично формує позитивне рішення про проведення відповідного виду державного контролю, яке є підставою для завершення митного контролю та митного оформлення товарів.
Крім того, огляд товарів проводитимуть одночасно всі контролюючі органи не пізніше, ніж через 24 робочі години від запропонованого підприємством часу (пункт 23 Порядку).


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/208366.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua