Вирощування енергетичних культур в Україні є важливою складовою у напрямку заміщення газу

04 июл, 08:40

«В Україні є багато земель, які не використовуються у сільському господарстві – це близько 4 млн га сільськогосподарських земель низької якості, з низькими показниками врожайності, які доцільно використовувати саме для вирощування енергетичних рослин», – повідомив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук, коментуючи проведення Всеукраїнського семінару «Перспективи вирощування енергетичних культур в Україні», та додав, що за підрахунками експертів при вирощуванні на 1 млн га енергетичних культур та середній їх врожайності 11,5 млн т/рік потенційно можна замістити до 5,5 млрд м3 газу в рік.
«Отже, наприклад, при використанні 4 млн га таких малородючих земель для вирощування енергетичної верби, тополі, міскантусу тощо, подальшій їх переробці для спалювання в котлах, можна досягти заміщення близько 20 млрд м3 газу щорічно», – повідомив Сергій Савчук.
Під час свого виступу на семінарі Юрій Шафаренко, начальник Управління заміщення традиційних видів палива Держенергоефективності, зазначив, що вагомим аргументом для розвитку зеленої енергетики є те, що енергетичні культури, такі як енергетична верба та міскантус, здатні рости на землях, які виведені з сільськогосподарського використання, та формувати за таких умов велику кількість біомаси, яка потім може бути використана саме для заміщення газу.
Він також нагадав присутнім, що країни Європи, Америка, Китай, Японія демонструють величезні темпи розвитку відновлюваних джерел енергії, і якщо говорити про біомасу, то у всіх вищезгаданих країнах вона використовується як при виробництві електрики, тепла, так і при виробництві рідких видів палива, зокрема, біоетанолу.
«Україна має гарні передумови для динамічного розвитку біоенергетики та великий потенціал використання біомаси саме для заміщення газу», – підкреслив Юрій Шафаренко і додав, що сьогодні в країні вже існує ряд компаній, які вирощують енергетичні культури. І, навіть, є практичні приклади реалізації таких проектів.
Голова Київської обласної державної адміністрації Максим Мельничук, виступаючи на заході, в свою чергу зазначив, що для Київської області науково-практична програма з вирощування енергетичних культур є вкрай необхідною і актуальною. Велика кількість земель, перш за все в районах на півночі Київщини, відкриває потужні можливості для вирощування біоенергетичних культур, які мають сформувати ринок біомаси на Київщині і по всій Україні в цілому.
Управління комунікації та зв’язків з громадськістю


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/208667.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua