Коментар щодо постанови Окружного адміністративного суду м. Києва за позовом ПАТ «Фондова біржа «Перспектива» до НКЦПФР

07 июл, 08:40

Комісія мала обґрунтовані підстави для зупинення торгівлі цінними паперами ПАТ «Фондова біржа «Перспектива», оскільки цінні папери емітента використовувались в численних оборудках, які мали ознаки маніпулювання цінами. За всіма встановленими Комісією фактами маніпулювання цінами акцій біржі були відкриті справи, зібрані докази і на їх підставі винесені постанови про скоєння правопорушень.
 
Нагадаємо, до маніпулювання цінами акціями фондової біржі були причетні торговці цінними паперами ПрАТ «Менеджмент Технолоджіс», ТОВ «Фондовий Актив», ТОВ «Центральний Брокер», які системно протягом першого півріччя 2015 року в останні дні кожного місяця вчиняли угоди з цими акціями, змінюючи їх біржовий курс. В результаті тільки за травень-червень ціна на них змінилась на 34%, хоча об’єктивні підстави для такого падіння ціни були відсутні. Дії торговців призвели до значного коливання вартості активів Корпоративного недержавного пенсійного фонду Національного банку. Саме з причини пониження біржового курсу акцій ПАТ «Фондова біржа «Перспектива» активи пенсійного фонду НБУ зменшилися на 9,9 млн грн. В результаті такого непередбачуваного, і як вважає Комісія, неринкового процесу ціноутворення на акції ПАТ «Фондова біржа «Перспектива», інвестором були понесені втрати.
 
Пенсійний фонд неодноразово намагався продати цінні папери ПАТ «Фондова біржа «Перспектива» зі свого портфелю, виставляючи їх на продаж за кращою ціною. Втім навіть за наявності торгів даними цінними паперами в торговельній системі фондової біржи «Перспектива», заявки Пенсійного фонду на відміну від інших заявок не задовольнялись.
 
До того ж, в процесі збору доказів Комісія встановила, що всі три торговця - ПрАТ «Менеджмент Технолоджіс», ТОВ «Фондовий Актив», ТОВ «Центральний Брокер» - були афілійовані з емітентом цінних паперів ПАТ «Фондова біржа «Перспектива», і таким чином з самою фондовою біржою, на якій зафіксовані факти маніпулювання. Двом із зазначених торговців були анульовані ліцензії на провадження професійної діяльності - ТОВ «Фондовий Актив» у липні 2015 року, ТОВ «Центральний Брокер» у листопаді 2015 року.
 
Вкотре наголошуємо, що Законом України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» передбачено, що Комісія як державний орган зобов'язана здійснювати регулювання і нагляд за ринком цінних паперів та зобов'язана протидіяти будь-яким правопорушенням на цьому ринку, захищаючи права інвесторів в цінні папери. Всі дії Комісії в ситуації з маніпулюванням цінами ПАТ «Фондова біржа «Перспектива», і в схожих ситуаціях, є прямим виконанням обов'язків регулятора, передбачених законодавством.
 
Зупинення торгівлі цінними паперами ПАТ «Фондова біржа «Перспектива» було наслідком виявлення ознак зловживань, які пізніше підтвердились. Це було попереджувальним заходом, спрямованим на недопущення нових зловживань.
 
Таку позицію Комісія послідовно аргументує і доводить в судових процесах, до кожного судового засідання ми підходимо і будемо підходити з ретельно зібраними доказами і відстоювати свою позицію.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/208841.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua