Стимулююче тарифне регулювання для підприємств ТКЕ і водоканалів дозволить збільшити інвестиції в модернізацію енергетичної та комунальної інфраструктури України

11 июл, 09:21

6 липня на засіданні Уряду схвалено проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо переходу до використання альтернативних видів палива та переходу суб’єктів господарювання, що провадять діяльність у сфері теплопостачання, до стимулюючого регулювання».

Законопроект передбачає запровадження з початку 2020 року обов’язкового стимулюючого тарифного регулювання виробництва теплової та електричної енергії, транспортування теплової та електричної енергії, розподілу та постачання електричної енергії, а також централізованого водопостачання та водовідведення.

"Держенергоефективності підтримує цей законопроект. Адже стимулююче тарифоутворення є інструментом, що дозволить залучати інвестиції в енергетичну та комунальну інфраструктуру країни зі значно меншими ризиками, - прокоментував Голова Держенергоефективності Сергій Савчук. - Цей механізм стимулюватиме підприємства ТКЕ та водоканали максимально ефективно вести фінансово-господарську діяльність, залучати інвестиції у модернізацію та реконструкцію мереж і обладнання".

Він також пояснив, що за механізмом стимулюючого тарифоутворення прибутковість інвестора буде формуватися в залежності від обсягу вкладеного капіталу, а не за нормою рентабельності відносно витрат. Тому у підприємств-монополістів будуть відсутні стимули завищувати витрати, а навпаки за рахунок їх скорочення збільшуватиметься прибутковість. Ці підприємства матимуть гарантію того, що прибуток залишиться у їхньому розпорядженні. Таким чином, запровадження стимулюючого тарифоутворення призведе до підвищення енергетичної та ресурсної ефективності та буде стимулювати монополістів самостійно знаходити резерви для скорочення собівартості.

Також проектом Закону запроваджуються сприятливі умови для підприємств для заміщення газу іншими видами палива.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/208941.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua