Матчук: Без грошей МВФ в Україні можуть терміново ввести нові податки і запустити верстат для гривні

25 авг, 08:42

Без чергового траншу від МВФ українська влада може вже з осені придумати нові податки і запустити друкарський верстат для гривні. Таку думку в ефірі Радіо Ера висловив колишній народний депутат України (2010-2012 рр.) Віктор Матчук.
«Міністр фінансів анонсував секвестр бюджету. Я, наприклад, не знаю, що ще можна секвеструвати. У нас заморожені пенсії, зарплати, студентів вже хочуть позбавити стипендій. Як ще можна зменшувати доходи людей? Я не уявляю, як влада буде виходити з цієї ситуації», - сказав Матчук.
За його словами, неотримання кредиту МВФ зробить неможливим виконання бюджету вже поточного року, не кажучи про бюджет наступного. Йдеться і про дохідну, і про витратну частини. Розрив в українському бюджеті сягає вже більш як десятків мільярдів гривень.
«Відтак я не виключаю, що будуть терміново вводитись нові податки для того, щоб збільшити дохідну частину бюджету. Наприклад, спеціальні податки на придбання автомобілів або збільшення податків на пальне. І це буде зроблено зі словами: цими благами цивілізації користуються люди, які мають гроші, тож нехай вони за це і платять», - зазначив політик.
Крім того, Матчук не відкидає той варіант, що влада запустить друкарський верстат і буквально перетворить гривню на фантики.
Водночас, він наголосив, що причинами ненадання кредиту від МВФ є зовсім не економічні чинники. Українська влада раніше зобов’язалася перед кредиторами запровадити повноцінне електронне декларування, а також дозволити НАБУ вести самостійне прослуховування. Але ці зобов’язання так і не були виконані.
«Тому у цій ситуації для української влади насправді є один найбільш прийнятний варіант – впасти людям в ноги і сказати: вибачте, люди добрі, треба останній раз трохи потерпіти, але ми дуже швидко все виправимо. Втім для цієї влади легше водити за ніс і власний народ, і міжнародних кредиторів, аніж виправдати сподівання одних і других», - резюмував Матчук.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/210565.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua