Відображення у податковій звітності послуг із використанням сільськогосподарської техніки

26 авг, 15:02

Відповідно до п. 209.6 ст. 209 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) сільськогосподарським вважається підприємство, основною діяльністю якого є постачання вироблених ним сільськогосподарських товарів (послуг) на власних або орендованих основних фондах, а також на давальницьких умовах, в якій питома вага вартості сільськогосподарських товарів/послуг становить не менш як 75% вартості всіх товарів/послуг, поставлених протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів сукупно.
Дія спеціального режиму оподаткування ПДВ у межах діяльності у сфері сільського господарства відповідно до п.п. 209.15.2 ст. 209 ПКУ поширюється, зокрема, на такий вид діяльності, як надання послуг іншим сільськогосподарським підприємствам із використанням сільськогосподарської техніки, крім надання її у фінансову оренду (лізинг).
Перелік послуг, які можуть надаватися суб’єктом спеціального режиму оподаткування ПДВ у межах діяльності у сфері сільського господарства, визначено у п.п. 209.17.14 та 209.17.15 ст. 209 ПКУ з урахуванням пояснень до позицій Класифікації видів економічної діяльності, визначених у Методологічних основах (затверджених наказом Держкомстату України від 23.12.2011 року  № 396).
Таким чином, обсяг постачання послуг із використанням сільськогосподарської техніки за участю обслуговуючого персоналу іншим сільськогосподарським підприємствам відображається у податковій декларації з ПДВ із позначкою «0121» за умови, що такі послуги:
- надаються особою – суб’єктом спеціального режиму оподаткування ПДВ;
- пов’язані виключно із допоміжною діяльністю у рослинництві, облаштуванні ландшафту;
- надаються із використанням власної сільськогосподарської техніки (право власності належить безпосередньо сільськогосподарському підприємству, яке надає послуги), оскільки із переліку сільськогосподарських послуг виключено послуги, придбані в інших осіб;
           - сільськогосподарську техніку не передано у фінансову оренду (лізинг).
Якщо ж зазначені послуги надаються суб’єктам господарювання, які не є сільськогосподарськими підприємствами, то їх обсяг відображається суб’єктом спеціального режиму оподаткування ПДВ у податковій декларації з ПДВ із позначкою «0110».
ДПІ у Дарницькому районі ГУ ДФС у м. Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/210636.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua