Продаж фізичною особою один раз протягом року житлового будинку або квартири, що перебували у власності понад 3 роки, не оподатковується

30 авг, 12:33

Дохід, отриманий фізичною особою від продажу не частіше одного разу протягом звітного року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), та за умови перебування такого майна у власності понад 3 роки, не оподатковується податком на доходи фізичних осіб.
Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину.
Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з зазначених об'єктів нерухомості, оподаткується за ставкою 5% та військовим збором за ставкою 1,5%.
Дохід, отриманий фізичною особою від продажу протягом звітного податкового року об'єкта нерухомості, який перебуває у власності такої особи менше трьох років, оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5% та військовим збором за ставкою 1,5%.
Такий дохід визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості такого об'єкта, розрахованої органом, уповноваженим здійснювати таку оцінку відповідно до закону (Закон України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» від 12.07.01 №2658-ІІІ).
Зазначена норма передбачена ст.172 Податкового кодексу України.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/210747.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua