НКЦПФР: За 7 місяців 2016 року на фондовому ринку виявлено підозрілих фінансових операцій на суму понад 25 млрд грн

07 сен, 08:46

В рамках діяльності у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму чи фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення, у період з 01.01.2016 року по 01.08.2016 року Центральним апаратом НКЦПФР (Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку) було здійснено перевірку 6-ти суб’єктів первинного фінансового моніторингу (професійних учасників фондового ринку).
 
Результати перевірки виявили підозрілі фінансові операції на суму понад 25 млрд грн, в яких брали участь 81 юридична особа (професійні учасники фондового ринку, клієнти тощо) та 28 фізичних осіб.
 
Інформацію про підозрілі фінансові операції НКЦПФР направила до правоохоронних органів, оскільки в їх компетенції знаходиться розслідування фактів легалізації (відмивання) доходів та притягнення винних до відповідальності.
 
В межах своїх повноважень НКЦПФР за результатами здійснених перевірок та аналізу інформації, наданої на запити (було надіслано 21 запит до суб’єктів первинного фінансового моніторингу), застосувала до порушників законодавства такі санкції: анулювала 11 ліцензій 4-м юридичним особам-професійним учасникам фондового ринку; винесла 6 вимог щодо усунення порушень законодавства; склала 3 адміністративні протоколи щодо посадових осіб суб'єктів первинного фінансового моніторингу; наклала штрафи на порушників у розмірі 199 950 грн (з яких вже сплачено до Державного бюджету України 154 550 грн). Загалом у 2016 році за результатом наглядової діяльності у сфері фінансового моніторингу сплачено до бюджету 338 250 грн.
 
Найбільш розповсюдженими в діяльності суб’єктів первинного фінансового моніторингу були такі порушення:
-      неповідомлення Держфінмоніторингу про фінансові операції, що підлягають фінансовому моніторингу;
-      незабезпечення виявлення фінансових операцій, що підлягають фінансовому моніторингу;
-      незберігання документів щодо ідентифікації осіб, які провели фінансову операцію;
-      порушення порядку ідентифікації клієнтів;
-      непроведення аналізу відповідності фінансових операцій, що проводяться клієнтом, наявній інформації про зміст його діяльності та фінансовий стан.
 
Протягом семи місяців Комісія активно працювала в напрямку розробки та удосконалення законодавчої і нормативної бази у сфері фінансового моніторингу, зокрема, розроблене і затверджене рішенням НКЦПФР від 17.03.2016 року №309 «Положення про здійснення фінансового моніторингу професійними учасниками ринку цінних паперів»; розроблені і затверджені рішенням НКЦПФР від 31.05.2016 року №617 «Критерії, за якими оцінюється ризик суб'єкта первинного фінансового моніторингу - професійного учасника фондового ринку, бути використаним для відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення»; розроблені «Рекомендації з управління ризиками для суб’єктів первинного фінансового моніторингу, погоджено 2 законопроекти у сфері фінансового моніторингу. Також у зазначений період надано 19 письмових роз’яснень та близько 250 роз’яснень на звернення на телефонну лінію з питань фінансового моніторингу.
 
В той же час, для ефективної протидії з боку держави легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, законодавче і нормативне поле все ще потребують удосконалення.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/211042.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua