Яким чином відображається у розрахунку за формою №1ДФ заробітна плата померлого працівника, яка виплачується спадкоємцю?

07 окт, 13:59

Західно-Донбаська ОДПІ Головного управління ДФС у Дніпропетровській області інформує.
Перехід прав та обов’язків від особи, яка вважається померлою, до інших осіб статтею 1216 Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ) розглядається як «спадкування».
Об’єктом спадщини виступають права та обов’язки спадкодавця. А спадкоємцями є особи, вказані у заповіті, якщо його було складено, або особи, визначені статтями 1261 – 1265 ЦКУ, залежно від їх черговості.
Особливості спадкування деяких видів прав та обов’язків визначено у главі 84 ЦКУ. Так, відповідно до ст.1227 ЦКУ суми заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, відшкодувань у зв’язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються членам його сім’ї, а у разі їх відсутності – входять до складу спадщини.
Норми, що передбачають виплату заробітної плати померлого працівника членам його сім’ї, викладені і у розпорядженні Ради Міністрів Української РСР від 22.11.1984 №620-р «Щодо видачі заробітної плати, не одержаної до дня смерті робітника чи службовця» та у постанові Ради Міністрів СРСР від 19.11.1984 №1153 «Про порядок видачі заробітної плати, яка не була отримана до дня смерті робітника чи службовця».
Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (ст.1270 ЦКУ).
Згідно із Довідником ознак доходів, наведених у додатку до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 №4, сума заробітної плати, яка не була одержана померлим працівником, та виплачується податковим агентом членам його сім’ї, відображається у податковому розрахунку за формою №1ДФ під ознакою доходу «101» із зазначенням ідентифікаційного номера такого померлого працівника.
При цьому, отримання заробітної плати у вигляді спадщини, яка виплачується спадкоємцям нотаріусом відображається ним у податковому розрахунку за формою №1ДФ під ознаками доходів «113», «114» або «115» в залежності від ступеня споріднення.
Відповідне питання – відповідь розміщене у підкатегорії 103.25 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі: «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ».


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/211827.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua