Про нюанси орендної плати, якщо договір оренди не переоформлено

28 окт, 08:45

ДПІ у Солом’янському районі ГУ ДФС у м. Києві роз’яснює хто є платником орендної плати, якщо договір оренди не переоформлено на нового власника нежитлових приміщень (фізичну особу), які розташовані на орендованій земельній ділянці.
Відповідно до ст. 13 Закону України від 06.10.1998 р. № 161-XIV «Про оренду землі» (далі – Закон № 161) догорів оренди землі – це договір, за яким орендодавець зобов’язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов’язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.
Податковим кодексом України визначено (далі – Кодекс), що орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності – обов’язковий платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою.
Орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності справляється відповідно до вимог ст. 288 Кодексу. Підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки, оформлений та зареєстрований відповідно до законодавства. Платником орендної плати є орендар земельної ділянки, об’єктом оподаткування є земельна ділянка, надана в оренду. Розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу не може бути меншою 3 % нормативної грошової оцінки землі (пп. 288.5.1 ст. 288 Кодексу).
Разом з тим, обов’язки землекористувачів, зокрема, щодо своєчасної сплати земельного податку або орендної плати, визначено статтею 96 Земельного кодексу. Права власності, користування земельною ділянкою оформлюються відповідно до Закону України від 01.07.2004 р. № 1952-IV «Паро державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень». Підставами припинення права користування земельною ділянкою є, зокрема, набуття іншою особою права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, які розташовані на земельній ділянці; добровільна відмова від права користування земельною ділянкою; вилучення земельної ділянки у випадках, передбачених Земельним кодексом; систематична несплата земельного податку або орендної плати (ст. 141 Земельного кодексу). Порядок припинення договору оренди землі шляхом розірвання встановлено статтями 31, 32 Закону № 161. Договір оренди земельної ділянки вважається припиненим у разі зняття його з державної реєстрації та повернення земельної ділянки до земель запасу орендодавця.
Таким чином, платником орендної плати за земельну ділянку є орендар, доки не буде переоформлено договір оренди на нового власника нежитлових приміщень, які розташовані на орендованій земельній ділянці.

ДПІ у Солом’янському районі ГУ ДФС у м. Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/212491.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua