Третина депутатів протягом 2015 купили авто, квартиру чи землю

14 ноя, 08:42

Із 423 депутатів 131 вказали у своїх деклараціях, що вони або члени їхніх родин придбали в 2015 році автомобіль, квартиру чи земельну ділянку. У деклараціях 77 депутатів вказано, що протягом 2015 року вони самі чи їхні родини придбали автомобіль, 44 депутати вказали придбання квартир, і 39 – земельних ділянок (деякі народні депутати задекларували одразу кілька придбань). Такий підрахунок зробили експерти проекту «Дослівно».

Опрацьовано

декларацій депутатів

Автомобіль, придбаний у 2015 (придбаний членом сім’ї)

Квартира, придбана в 2015 (придбана членом сім’ї)

Земельна ділянка, придбана в 2015 (придбана членом сім’ї)


423


77(38)


44(30)


39(25)


Серед фракцій та груп, чиї представники в 2015 році найчастіше купували цінне майно, лідирують представники групи «Воля Народу». Із 19 депутатів 11 (58%) у 2015 році придбали автомобіль, квартиру чи земельну ділянку. (5 депутатів вказали купівлю автомобіля, в деклараціях у 2 є квартири і 3 – земельні ділянки, 1 зазначив придбання одночасно автівки, квартир і землі). У фракції Радикальної партії Олега Ляшка також більше половини депутатів (11 із 21 парламентаря, що входять до складу фракції) протягом минулого року купили квартиру, землю або машину.

Як наголосив керівник аналітичної групи проекту «Дослівно» Денис Рибачок: «Важливо, щоб вже цього року ми побачили в дії другий етап впровадження електронного декларування. Чиновники повинні пояснити, звідки вони взяли гроші на купівлю майна. Наш аналіз свідчить, що у більшості випадків власниками вказані члени родин депутатів. На дружин, чоловіків, дітей оформлено 49% куплених минулого року автомобілів, 68% придбаних квартир та 64% - земельних ділянок».

Водночас, додав Денис Рибачок, найактивніше депутати оформлювали майно у жовтні-листопаді 2015 року: «Це може бути пов’язано з бажанням встигнути «легалізувати» майно до початку запровадження електронного декларування. Адже саме восени минулого року стало зрозуміло, що антикорупційна реформа в частині декларування має великі шанси пройти через Верховну Раду»

Проект «Дослівно» аналізує як політичні сили, окремі політики виконують свої обіцянки. Експерти Комітету виборців перевіряють і досліджують публічні вислови політиків, законотворчі ініціативи, виборчі програми. В рамках проекту було презентовано два великих аналітичних дослідження: «Хто саботує проведення реформи децентралізації в Україні» і «Як парламентські фракції виконують свої обіцянки у частині соціальної політики».

Прес-служба ВГО «КВУ»


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/212997.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua