Проблеми захисту прав вкладників повинні бути вирішені в законодавчому полі

14 ноя, 15:59

УСПП та його чисельні партнери з асоціацій та об’єднань бізнесу  закликають до фахового і публічного розгляду ситуації щодо банківської сфери в парламенті.  Йдеться про потребу звітування керівництва Національного банку в ВРУ  за участі  президента України, прем’єр-міністра, народних депутатів, представників громадських організацій. На цьому наголосили учасники XIV з’їзду УСПП.  
Криза банківського сектору в Україні, що затягнулася, провокує нездорові сценарії.  Вкладники збанкрутілих фінансових установ готові відстоювати свої права на вулиці, а окремі політичні сили – активно використовувати цю ситуацію.  Бізнес переконаний: популізм та інструменти «вулиці» не вирішують жодних питань,  навпаки – можуть призвести до ускладнень в соціально-економічній сфері.
В той же час в банківському секторі об’єктивно накопилася критична маса проблем: упав рівень  капіталізації, є обмеження доступу до ресурсів на зовнішньому ринку. Поглибилася недовіра з боку населення,  немає відповіді на питання щодо непрозорості надання рефінансування комерційним банкам та їхньої недостатньої ліквідності.
Відбувається перерозподіл заощаджень населення з середніх та малих приватних банків на користь іноземних та державних. За експертними оцінками, рівень прострочення кредитів клієнтам стало перевищує 25%, при цьому в системно важливих державних банках частка негативно класифікованих активів перевищує 40%. 
Оскільки виведення банків з ринку не зупиняється, це позбавляє бізнес можливості адекватно  планувати та розвивати діяльність  в Україні, відлякує інвесторів. При цьому підприємства реального сектору економіки вже втратили на рахунках у фінустановах, визнаних неплатоспроможними, до чверті усіх коштів.
«Недостатня координованість дій між НБУ, урядом та парламентом щодо врегулювання економічної ситуації призвела до таких тенденцій», – підкреслює президент УСПП Анатолій Кінах.
Хоча ситуація потроху міняється –  нарешті даний старт роботі Ради національного регулятора, яка має виконати важливу роль у розв’язанні кризової ситуації банківського сектору; триває зниження ключової ставки (наразі на рівні 14%) – це відбувається дуже повільно.
УСПП, Антикризова рада громадських організацій звернулася до керівництва держави, голів парламентських фракцій та депутатських груп з пропозицією щодо організації та проведення звіту голови НБУ в Раді відповідно до вимог Конституції та законодавства України.
При цьому громадськість, бізнес хоче почути про стратегію Нацбанку щодо захисту прав вкладників, нарощування обсягів кредитування підприємництва та розвитку банківської сфери загалом.
Ключовим питанням залишається  повернення довіри до банків з боку населення та внутрішніх і закордонних інвесторів.
«Пропонований звіт – це деполітизована оцінка того, що насправді відбувається, плюс спільний пошук шляхів подолання негативів – ефективних та виключно в законодавчому полі»,  – наголосив А.Кінах.
Нагадаємо, на початку листопада вкладники збанкрутілого банку «Михайлівський» пікетували ВРУ та Кабмін. Пізніше Президент вніс до Верховної Ради законопроект щодо захисту ошуканих вкладників банків.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/213045.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua