Порядок сплати ПДФО при продажу фізичними особами рухомого майна

06 дек, 11:44

Порядок утримання та сплати ПДФО з доходів фізичних осіб, отриманих в результаті продажу або обміну рухомого майна визначено в Податковому кодексі України(ст. 173).
Згідно ст. 174.1 ПКУ, об’єктами рухомого майна є:
твори мистецтва та антикваріат;
всі види транспортних засобів;
дорогоцінні метали і камені, а також вироби, виготовлені з їх використанням;
інші види рухомого майна.
Об’єктом оподаткування є сума доходу, який фізична  особа отримала внаслідок продажу (обміну) свого рухомого майна (за винятком легкового автотранспорту, мопедів і мотоциклів), визначена з ціни договору купівлі-продажу (міни), але не менше ніж оціночна вартість такого об’єкта нерухомості(ПКУ ст. 173.1 ).
Що стосується доходів, отриманих в результаті продажу (обміну) легкового автотранспорту (автомобілів, мопедів і мотоциклів), то вони також визначаються виходячи з ціни договору, але не менше середньоринкової або оціночної вартості транспортного засобу.
Порядок розрахунку середньоринкової вартості встановлений Постановою КМУ №403 від 10.04.2013р. Середньоринкова вартість легкового автотранспорту визначається поквартально, на підставі аналізу даних (марка і модель транспортного засобу, пробіг і рік випуску тощо), яка оприлюднюється  на  офіційному сайті Мінекономрозвитку, доступ до якого є вільним для всіх бажаючих. Дані оновлюються до 10-го числа наступного після звітного кварталу місяця.
Якщо власника транспортного засобу ціна, зазначена на сайті Мінекономрозвитку не влаштовує, він може скористатися послугами оцінювача, який виконає оцінку відповідно до встановлених правил.
З метою оподаткування доходу від продажу рухомого майна платників податків, які є резидентами України, встановлена ставка податку на рівні 5% (ПКУ, ст. 167.2). Але, якщо платник податку протягом календарного року отримав дохід від продажу (обміну) лише однієї одиниці легкового автотранспорту, то такий дохід не є об’єктом оподаткування. При цьому такий платник податку (при оформленні договору купівлі-продажу) зобов’язаний вказати кількість продажів автотранспортних засобів безпосередньо в договорі купівлі-продажу чи в окремій заяві.
Якщо фізична особа виступає в ролі продавця рухомого майна, то зобов’язання з утримання та сплати ПДФО до бюджету покладаються на:
платника податків (фізична особа-продавець)  який самостійно сплачує податок до бюджету ( в разі якщо покупець фізична особа) та відповідно подати декларацію до органу ДФС за місцем реєстрації;
юридичних або фізичних осіб-підприємців, покупців такого майна (ПКУ, ст. 173.3), та відобразити у звіті за формою 1-ДФ.
ДПІ у Дарницькому районі ГУ ДФС у м. Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/213750.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua