З винагороди іноземцю ЄСВ не сплачується

20 дек, 11:25

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області інформує, що відповідно до статті 3 Основ законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від 14 січня 1998 року № 16/98-ВР право на забезпечення за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням згідно зі ст. 20 Основ мають застраховані громадяни України, іноземні громадяни, особи без громадянства та члени їх сімей, які проживають в Україні, якщо інше не передбачено законодавством України, а також міжнародним договором України, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.
Статтею 1 Закону № 2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» визначено, що застрахованою особою є фізична особа, яка відповідно до законодавства підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню і сплачує та/або за яку сплачується єдиний внесок. А страхувальниками є роботодавці та інші особи, які відповідно до цього Закону зобов'язані сплачувати єдиний внесок.
Водночас, статтею 4 зазначеного Закону № 2464 встановлено, що платниками єдиного внеску є роботодавці, зокрема, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи, які використовують найману працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших  умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами.
При цьому базою нарахування єдиного внеску для роботодавців є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України року № 108/95-ВР «Про оплату праці», та сума винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами відповідно до статті 7 Закону № 2464.
Таким чином, у разі, якщо підприємство виплачує іноземному громадянину, який не проживає в Україні, винагороду за цивільно-правовим договором про надання консультаційних послуг, сума винагороди не буде базою нарахування єдиного внеску, оскільки такий іноземець відповідно до вимог чинного законодавства України не є застрахованою особою, а зазначене підприємство не є його роботодавцем — страхувальником.
Детальніше у листі ДФС від 01.12.2016 № 26021/6/99-99-13-02-03-15.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/214226.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua