Павло Дроняк: З січня цього року діє нова форма декларації про майновий стан і доходи

17 фев, 07:38

У цьогорічній деклараційній кампанії платники податків звітуватимуть про свої доходи, отримані протягом минулого року, за нової формою. Про це повідомив директор Департаменту податків і зборів з фізичних осіб ДФС Павло Дроняк в інтерв’ю газеті «Факти».
«З 1 січня запроваджено нову форму декларації, яка була затверджена відповідним наказом Міністерства фінансів. Форма документу стала зручнішою та дозволяє витрачати менше часу на заповнення. Крім того, в ній враховані усі недавні зміни податкового законодавства», – зазначив Павло Дроняк.
Як розповів посадовець, у новій декларації кількість додатків зменшено з 4 до 2, оскільки з 1 січня 2016 року визначено ставку податку на доходи фізичних осіб у розмірі 18% замість 15% і 20%, які діяли до цього. Тобто, якщо раніше платники, які отримували зарплатню від двох або більше роботодавців і якщо їх дохід перевищував у сумі 120 мінімальних зарплат за рік, зобов’язані були подавати декларацію для перерахунку податку, то тепер необхідності у такому перерахунку немає.
Крім того, для зручності громадян було скасовано додаток до декларації, в якому здійснювався перерахунок податку на іноземні доходи.
«Тепер сума отриманих з-за кордону коштів (перерахованих в гривні згідно з валютним курсом НБУ, діючим на момент нарахування таких доходів), відповідні податкові зобов’язання, інформація про країну походження доходу та назва валюти зазначаються в самій декларації без заповнення окремого додатку», – підкреслив Павло Дроняк.
Загалом платники повинні будуть заповнити лише 2 додатки для доходів, податок на які нараховується з урахуванням зазнаних витрат. Перший – при визначенні розміру інвестиційного прибутку та другий – при розрахунку податкових зобов’язань самозайнятим особам.
Павло Дроняк також нагадав, що деклараційна кампанія триватиме до 3 травня включно. Подавати декларацію потрібно за податковою адресою, тобто місцем проживання, де особу взято на податковий облік.
Подати декларацію можна й надіславши її поштою (не пізніше ніж 5 днів до завершення кінцевого терміну подання) або в електронному вигляді через сервіс «Електронний кабінет платника податків» на веб-порталі ДФС.
Крім того, можна скористатися послугами уповноваженої особи.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/215877.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua