До уваги громадян: задекларуйте отриману спадщину

20 мар, 12:32

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що кампанія декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2016 року, триває.
Відповідно до норм Податкового кодексу України зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) громадяни, які подають податкові декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація), розподіляються на дві категорії:
- особи, які зобов’язані подавати річну Декларацію;
- особи, які мають право подати Декларацію добровільно з метою реалізації свого права на податкову знижку.
Пунктом 163.1 статті 163 ПКУ визначено, що об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до якого включається, зокрема, дохід у вигляді вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна у межах, що оподатковується згідно з розділом IV «Податок на доходи фізичних осіб» ПКУ (п.п.164.2.10 п.164.2 ст.164 ПКУ).
Порядок оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав, визначено статтею 174 розділу ІV ПКУ, якою встановлено декілька ставок для оподаткування доходів платника податку, одержаних у вигляді спадщини, залежно від ступеня споріднення спадкоємця із спадкодавцем та їх резидентського статусу, а саме: нульова ставка, 5% та 18%.
Так, відповідно до п.п.174.2.2 п.174.2 ст.174 ПКУ вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення, оподатковується за ставкою 5%, встановленою п.167.2 ст.167 ПКУ.
Підпунктом 14.1.263 п.14.1 ст.14 ПКУ визначено, що членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Інші члени сім’ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.
Нагадуємо, що особами, відповідальними за сплату (перерахування) ПДФО до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину (п.174.3 ст.174 ПКУ).
Крім того, доходи, визначені статтею 163 ПКУ є об’єктом оподаткування військовим збором (п.п.1.2 п.161 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ).
Ставка військового збору становить 1,5% об’єкта оподаткування, визначеного п.п.1.2 п.161 підрозділу 10 розділу XX ПКУ (п.п.1.3 п.161 підрозділу 10 розділу XX ПКУ).
Таким чином, дохід у вигляді вартості успадкованого майна, отриманий громадянином (спадкоємцем), який не є членом сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення, оподатковується ПДФО за ставкою 5% та військовим збором за ставкою 1,5%.
Такі фізичні особи зобов’язані подати до державної податкової інспекції за місцем своєї податкової адреси Декларацію за 2016 рік у термін не пізніше 3 травня 2017 року та сплатити нараховані ними самостійно податкові зобов’язання з ПДФО та військового збору у термін не пізніше 31 липня 2017 року.
Звертаємо увагу, що фізичні особи – платники податків, які одержали дохід лише у вигляді об’єктів спадщини та сплатили ПДФО і військовий збір до їх нотаріального оформлення, не зобов’язані включати вартість (суму) такої спадщини до складу загального річного оподатковуваного доходу та подавати річну Декларацію.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/216789.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua