ЄБРР і ФІНТЕК підтримують розширення компанії «Агроф’южн»

23 мар, 14:34

Український виробник томатної пасти впровадить нові системи іригації та утилізації відходів.

З метою підтримки розширення діяльності з вирощування та переробки томатів, а також поліпшення підходів до іригації та поводження з відходами пластику ЄБРР надає кредит на суму $15 млн. доларів США групі «Агроф’южн» - найбільшому виробнику та експортеру томатної пасти в Україні.
Вертикально інтегрована родинна компанія «Агроф’южн» планує фінансувати будівництво вже третього заводу з переробки томатів, який зможе виробляти приблизно 34 тис. т томатної пасти. Плановане розширення дозволить на 50 відсотків збільшити виробничі потужності компанії. З коштів кредиту також буде профінансоване будівництво нових теплиць, закупівля необхідного сільськогосподарського обладнання, а також потреби компанії в оборотному капіталі.
Компанія також впровадить низку високотехнологічних рішень у сфері сільського господарства, які пропонуються в рамках програми ЄБРР «Центр фінансування та передачі технологій адаптації до кліматичних змін (ФІНТЕК). Це дозволить скоротити втрати води в іригаційній системі та суттєво зменшити кількість відходів пластику, які утворюються у виробничому циклі.
Ця інвестиція сприятиме вирішенню проблеми неналежної іригаційної інфраструктури на півдні України, яка наразі спричиняє марнування водних ресурсів та погіршення стану ґрунтів. Проект також передбачає отримання стимулюючого гранту на суму $700 тис. в рамках програми ФІНТЕК.
Крім цього, він передбачає впровадження «зелених» рішень у сфері агробізнесу, зокрема сучасних підходів до управління водними ресурсами. Це відповідає пріоритетам ЄБРР, одним з яких є підтримка розвитку «зеленої» економіки. Банк вважає, що добре функціонуюча ринкова економіка повинна бути конкурентною, інклюзивною, добре керованою, «зеленою», стійкою та інтегрованою.
Нова довговічна система крапельного зрошування забезпечить цільове застосування води з щорічною економією до 1,2 млн. куб. м (тобто до 20% порівняно з існуючою системою). Вона також може використовуватися для більш ефективного внесення добрив у ґрунт. Впровадження цієї системи забезпечить економію енергії в обсязі 66 000 ГДж та скорочення викидів CO2 в обсязі до 3,7 тис. т на рік.
Запуск нового заводу з переробки томатів дозволить компанії «Агроф’южн» краще задовольняти зростаючий попит на органічні продукти харчування як в Україні, так і за її межами, а також підвищити свою конкурентоспроможність на зовнішніх ринках. Лише у 2016 році вона експортувала 40 тис. т продукції у 26 країн.
Реалізація програми ФІНТЕК, що спрямована на передачу технологій у сфері пом’якшення та адаптації до кліматичних змін, розпочалася в Україні у лютому 2016 року. Вона розрахована на 3 роки і підтримується грантовим фінансуванням Глобального економічного фонду (ГЕФ) у розмірі $7 млн. та Інвестиційного фонду сусідства ЄС (ІФС) у розмірі €4 млн.
ЄБРР є найбільшим міжнародним фінансовим інвестором в Україні. З початку діяльності в країні у 1993 році Банк узяв на себе зобов’язання щодо надання майже €12,2 млрд. у рамках 377 проектів.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/216947.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua