Пенсійна реформа повинна бути погоджена з суспільством та зрозуміла йому

20 апр, 13:48


Пенсійна реформа по своїй суті необхідна, проте не в такому форматі, як вона наразі готується. Ділова громада, експерти стурбовані заявами, що лунають від українських профільних високопосадовців, про її погодження з міжнародними кредиторами як умову чергового траншу. В той же час, із самим суспільством, якого це напряму стосуватиметься, обговорення реформи не проводяться, а її положення не враховують сучасних економічних реалій та не містять прогнозних наслідків. На цьому наголосив президент УСПП Анатолій Кінах в прямому ефірі одного з вітчизняних телеканалів.  
«Йдеться,  що пенсійна реформа погоджена з МВФ. А чому її не погодили з українськими експертами, громадськістю, адже вона стосується кожного з нас і майбутніх поколінь? Бо та реформа, яка незрозуміла для людей, готується непрозоро, без діалогу, вона не буде супроводжуватися довірою до себе.  А без довіри будь-яка реформа матиме ускладнене  виконання», – підкреслив екс-прем’єр-міністр, лідер ділової спільноти. 
За його словами, що стосується процесу підготовки реформи, то рішення приймаються без врахування реальної економічної ситуації, безсистемно. В той же час, підкреслив Анатолій Кінах, реформа справді дуже необхідна, особливо коли йде мова про соціальне забезпечення. 
«Проблематика пенсійного забезпечення у нас формувалася не за 1 рік. І ситуація погіршується по деяким напрямкам. Перш за все, демографічному: Держстат опублікував дані, що на 57 народжених в Україні 100 смертей. Населення скорочується. На 11 пенсіонерів зараз 10 працюючих», – каже президент УСПП.
Дефіцит Пенсійного фонду складає 140 млрд. грн., його й далі поглиблюють масштаби тіньової економіки,  корупційні схеми і ухилення від оподаткування тощо. Це спричиняє величезне навантаження на держбюджет. 
«На даний час  Україна, можна сказати, відмовляється  від своїх конституційних зобов’язань. Конституція вимагає постійно індексувати пенсії, заробітні плати із прив’язкою до відповідних темпів інфляції. Остання підвищилась за ці декілька років в десятки раз, а відчутної індексації не було. І це призвело до безпрецедентно низького рівня пенсійного забезпечення», – вважає А.Кінах.
Він закликав урядовців і парламент провести якісну пенсійну реформу, обговорюючи її з українським суспільством, а не тільки міжнародними партнерами,  враховуючи  прогнози та розрахунки експертів, бізнесу. 
«Бо мова йде не про популізм, а про закони, які діють в кожній державі – там, де немає платоспроможності людей, не буде розвитку виробництва. Якщо не буде розвитку економіки, звідки взятися наповнятися Пенсійному фонду? А поки пенсії в нас найнижчі на європейському континенті», – підсумував президент УСПП.

Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/217654.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua