Зміни в оподаткуванні спадщини

19 май, 15:24

ДПІ у Солом'янському районі ГУ ДФС у м. Києві повідомляє, що від 25 березня 2017 набрав чинності Закон України від 23 лютого 2017 року № 1910-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування спадщини» (далі – Закон), яким спрощено оформлення спадщини для найближчих родичів спадкодавця.
Так, зокрема, підпунктом 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 передбачається, що:
- членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення для цілей Розділу IV «Податок на доходи фізичних осіб» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені;
- членами сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення для цілей Розділу IV «Податок на доходи фізичних осіб» ПКУ вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.
Підпунктом «а» підпункту 174.2.1 пункту 174.2 статті 174 ПКУ передбачається, що об’єкти спадщини, які успадковуються членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення, оподатковуються за нульовою ставкою.
Статтю 174 ПКУ «Оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав» доповнено, зокрема, пунктом 174.8 такого змісту:
- у разі спадкування будь-яких об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою, оціночна вартість таких об’єктів з метою оподаткування не визначається.
Якщо об’єкти, подаровані платнику податку, оподатковуються за нульовою ставкою, оціночна вартість таких об’єктів з метою оподаткування не визначається.
В інших випадках отримання доходів у вигляді об’єктів спадщини/дарунків об’єктом оподаткування є оціночна вартість таких об’єктів спадщини/дарунків, визначена згідно із законом.
Важливо знати, що Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування спадщини» від 23.02.2017 року за №1910-VIII з моменту набрання ним чинності (25.03.2017 року) застосовується до доходів, отриманих починаючи з 01.01.2017 року платником податків у вигляді спадщини/дарунка.

ДПІ у Солом’янському районі ГУ ДФС у м. Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/218258.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua