Мирослав Продан: ДФС готова до якнайшвидшої імплементації положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у митній сфері

16 июн, 14:51

Перше засідання Підкомітету з питань митного співробітництва Україна - ЄС Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом відбулося сьогодні, 15 червня 2017 року, в ДФС за участі в.о. Голови ДФС Мирослава Продана, керівника відділу Директорату В Генерального директорату з оподаткування та митного союзу Європейської Комісії Петера Ковача, Голови Консультативної ради з міжнародних питань при ДФС Ігоря Тимофєєва, представників делегації ЄС, ДФС та інших міністерств.
«Сьогодні запрацював інституційний орган, який забезпечить координацію всіх наших спільних зусиль по імплементації Угоди про асоціацію. Завдяки йому ми отримали чіткі правила взаємодії між українською стороною та ЄС для ефективної роботи у цьому напрямі», – зазначив в.о. Голови ДФС Мирослав Продан.
Він також повідомив, що одночасно з  виконанням положень угоди в ДФС відбувається комплексне реформування митних органів України.
«Ми чітко усвідомлюємо, які цілі ми хочемо досягти у процесі реформи. Наші фахівці працюють над створенням сучасних та модернізованих митних органів, спрощенням митних процедур для комфортних умов для бізнесу та громадян, забезпеченням економічної безпеки нашої держави», – розповів очільник ДФС.
У свою чергу Петер Ковач відзначив, що під час зустрічей з представниками українського бізнесу останні неодноразово зазначали про позитивні результати реформ у митній сфері. Однією з таких позитивних новацій, на думку бізнесу, є впровадження автоматизованої системи «Єдине вікно», яка з серпня минулого року працює на митницях.  За словами, Петера Ковача, наразі система ще недостатньо розроблена, але в ДФС є всі можливості та потенціал скоординувати роботу інших відомств у цьому напрямі.
На сьогодні в ДФС із застосуванням принципу «Єдиного вікна» оформлюється 30% митних декларацій.
В.о. Голови ДФС також поінформував присутніх про заходи, які вживає служба щодо упередження правопорушень на митному кордоні України. Так, вже підготовлено проект спільного наказу ДФС та Держприкордонслужби щодо обміну інформацією, впровадження якого дозволить вдосконалити  взаємодію інформаційних систем двох відомств та посилить контроль за переміщенням осіб і транспортних засобів через митний кордон України та адміністративний кордон вільної економічної зони «Крим».
Особлива увага присутніх також була приділена питанню приведення положень Митного кодексу України у відповідність з Митним кодексом ЄС. Так, як повідомив Петер Ковач, український Митний кодекс є досить гармонізованим із митним законодавством ЄС, доопрацювання потребують деякі норми.
Під час засідання учасники обговорили пропозиції щодо організації роботи робочої групи з гармонізації українського митного законодавства, члени якої надаватимуть експертну оцінку та допомогу в цьому процесі.
Одним із важливих питань обговорення стало запровадження попереднього інформаційного обміну між митними органами України та країн ЄС, а також впровадження спільного митного та прикордонного контролю, що прискорить та спростить відповідні процедури на кордоні.
Крім того, учасники розглянули питання застосування конвенції про спільну транзитну процедуру, запровадження інституту уповноваженого економічного оператора, захист прав інтелектуальної власності, пост-митний контроль та аудит тощо.
За результатами зустрічі будуть підготовлені операційні висновки, виконання яких обговорюватиметься вже на наступному засіданні Підкомітету, яке заплановано на І півріччя наступного року.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/219062.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua