УСПП пропонує вирішення проблем тестового режиму зупинення реєстрації податкових накладних

19 июн, 14:40

В УСПП звернули увагу фіскалів на неготовності запуску процедури призупинення реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних. Це може створити з 1 липня колапс при здійсненні платниками ПДВ такої реєстрації по всьому ланцюгу постачання. До ділового союзу надходять чисельні звернення від бізнесу, які отримали квитанції з виявленою помилкою - «невідповідністю обсягів постачання обсягам придбання по товарах». До УСПП звертаються також платники, які такі повідомлення не отримували, але які є контрагентами першої категорії платників.
Про це йдеться в листі союзу на адресу Мінфіну.
«Останнім часом платникам ПДВ приходять квитанції про невідповідність обсягів реалізації обсягам поставок, - каже віце-президент УСПП Юлія Дроговоз. - При цьому необхідно розуміти, що сама по собі невідповідність обсягу не є достатньою підставою для блокування податкових накладних».
Зазначається, що з 1 квітня забезпечується проведення постійного автоматизованого моніторингу відповідності податкових накладних / розрахунків коригування критеріям оцінки ступеня ризиків. Протягом другого кварталу, до 1 липня, він повинен здійснюватися без фактичного призупинення реєстрації електронної звітності. До цієї ж дати повинен бути затверджений цілий пакет підзаконних актів: критерії оцінки ступеня ризиків, порядок роботи відповідної комісії ДФС, перелік документів, достатніх для прийняття контролюючим органом рішення про реєстрацію такої податкової накладної, порядок розгляду скарг платників на рішення про відмову в реєстрації податкових накладних тощо. На сьогодні затверджний лише останній пункт, що свідчить про неготовність на сьогоднішній день системи для запуску та відсутність повноцінної інформації за результатами її апробації.
Як відзначають чиновники, новий механізм зупинення ПН / РК направлений на «поліпшення ефективності боротьби з ухиленням від оподаткування» та «дозволяє автоматично аналізувати податкову накладну на наявність ризиків».
Очевидно, що держава намагається зменшити свої ризики, відзначає Юлія Дроговоз. Однак, для платників ПДВ, під якими маються на увазі виключно сумлінні платники, діяльність яких здійснюється в реальному секторі економіки, загрози тільки збільшуються. Тут ризики, пов’язані з підставами для зупинення; процедурою подання документів та їх розгляду комісією ДФС; процедурою оскарження рішень комісії про відмову в реєстрації.
У листі аналізується низка проблем, на які звернули увагу підприємці, та пропонується механізми їх вирішення.
Окрім того, УСПП звернулось до Мінфіну із пропозицією оприлюднити звіт міністерства та ДФС щодо результатів тестового режиму за підсумками квітня-1-ї половини червня 2017 року. На підставі здійсненого аналізу результатів звіту оцінити можливі ризики для безперервного здійснення господарської діяльності платниками податку, що представляють реальний сектор економіки. У випадку встановлення ризиків для реального сектору економіки та необхідності доопрацювання підзаконних актів, які регулюють процедуру зупинення податкових накладних / розрахунків коригування в ЄРПН, можливо продовжити тестовий режим.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/219120.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua