Держенергоефективності представило перспективи впровадження ЕСКО-механізму та енергоменеджменту у бюджетній сфері на Донеччині

07 авг, 08:46

Близько 500 бюджетних установ на Донеччині потребують нагальної термомодернізації та є потенційними об’єктами для ЕСКО-інвесторів. Інформацію про ці заклади підготовлено Донецькою обласною військово-цивільною адміністрацією та розміщено у загальній базі ЕСКО-об’єктів на сайті Держенергоефективності. Це перший крок регіону до впровадження енергосервісу. Як саме діяти та співпрацювати з бізнесом у цьому питанні розповіли експерти Держенергоефективності на спеціалізованому семінарі 4 серпня в Краматорську.

«Законодавство підготовлено таким чином, що повернення інвестицій гарантовано. Саме це зацікавило бізнес. Вже зараз ЕСКО-проекти успішно реалізуються у п’яти регіонах, а економія енергоспоживання набагато вища за заплановану. У результаті всі задоволені: заклади заощаджують на комунальних платежах, а інвестор швидше повертає інвестиції», - наголосив радник Голови Держенергоефективності Олексій Корчміт. 

Як пояснив Олексій Корчміт, ЕСКО-механізм дозволяє інвестору повертати вкладення за рахунок досягнення економії енергоресурсів після впровадження енергоефективних заходів. Важливою перевагою ЕСКО-проектів є визначення переможця тендерів не за найнижчою ціною, а за показником ефективності.

Зі свого боку, перший заступник керівника адміністрації Євген Вілінський наголосив, що програми з енергоефективності вже успішно реалізуються на Донеччині. «Держава також допомагає: повертає частину коштів після термомодернізації житла за програмою «теплих кредитів». Все це спрямовано на розвиток громад. Сьогодні ми більше уваги приділимо енергосервісу, що наразі існує у Донецькій області в зародковому стані. Павло Жебрівський вже підписав Меморандум про співпрацю з Держенергоефективності. Це допоможе стати Донеччині енергоефективною», – зауважив перший заступник очільника області.
Також, у ході семінару відбувся обмін підписаними Меморандумами про співпрацю Держенергоефективності та влади області щодо впровадження енергоменеджменту у бюджетній сфері.

«В рамках підписаних меморандумів  Держенергоефективності активно допомагає регіонам впроваджувати енергоменеджмент. Зокрема, це відбувається через інформаційно-роз’яснювальні кампанії, консультації, розробку та надання методичних рекомендацій щодо створення систем енергоменеджменту, проведення енергомоніторингу тощо», - підкреслив  начальник Управління енергетичного  менеджменту та стандартизації Держенергоефективності Павло Ладецький.

Водночас, у 10 містах Донецької області вже запроваджено одну з важливих складових енергоменеджменту – енергомоніторинг,  що дає 5-8% економії енергоспоживання без додаткових інвестицій.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/220489.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua