Переуступка боргу між фізичними особами – порядок оподаткування податком на доходи фізичних осіб

16 авг, 13:20

Нагадуємо, що статтею 512 Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ) визначено, що кредитор у зобов’язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги), а також у інших випадках, встановлених законом.
Статтею 513 ЦКУ визначено, що правочин щодо заміни кредитора у зобов’язанні вчиняється у такій самій формі, що і правочин, на підставі якого виникло зобов’язання, право вимоги за яким передається новому кредиторові.
Таким чином, до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов’язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 514 ЦКУ).
Отже, в результаті відступлення права вимоги кредитором, в тому числі якщо таке відступлення здійснено на підставі договору купівлі-продажу, відбувається зміна однієї особи - кредитора на іншу особу - кредитора.
Стосовно порядку оподаткування, то відповідно до підпункту 14.1.54 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України (далі за текстом – ПКУ) дохід з джерелом їх походження з України - будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності на території України (включаючи виплату (нарахування) винагороди іноземними роботодавцями), її континентальному шельфі, у виключній (морській) економічній зоні.
Отже, у фізичної особи - позичальника у розумінні підпункту  14.1.54 пункту 14.1 статті 14 ПКУ не виникає дохід, оскільки у неї залишаються зобов’язання щодо погашення заборгованості за отриманим кредитом.
При цьому фізична особа - первинний кредитор отримує дохід у вигляді обумовленої договором ціни права вимоги від фізичної особи - покупця. Такий дохід відноситься до доходу з джерелом його походження з України та включається до об’єкта оподаткування податком на доходи фізичних осіб як дохід, отриманий відповідно до умов цивільно-правового договору.
Разом з тим, нагадуємо, що фізична особа, яка отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, зобов’язана включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію про майновий стан і доходи за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів за ставкою, передбаченою пунктом 167.1 статті 167 ПКУ, тобто 18 відсотків.
ДПІ у Дарницькому районі ГУ ДФС у м. Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/220802.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua