У першому півріччі 2017 року експорт кондитерських виробів зріс на 11% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року

15 сен, 11:53

Втрата російського ринку після початку військового конфлікту між Україною та РФ боляче вдарила по кондитерській галузі. Протягом 2014-2016 рр. спостерігалося падіння експортних поставок «кондитерки». У першому півріччі 2017 року експорт кондитерських виробів зріс на 11% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, відзначили експерти конференції «Досягнення і перспективи розвитку кондитерської галузі» виставки BAKERY UKRAINE, що пройшла 12-14 вересня 2017 року в Києві.
За даними Центру підтримки експорту при Українському союзі промисловців і підприємців (УСПП), в 2016 році експорт шоколаду та виробів з какао і цукру склав близько 240 млн. дол., що на 9% менше, ніж в 2015 р. та на 65% , ніж в 2013 р. На думку експертів Центру, ключовим фактором такого істотного зниження стала заборона на експортні поставки кондитерських виробів в РФ. Для порівняння: якщо в 2013 р експорт в Росію складав близько 315 млн. дол., то в 2016 р не дотягнув і до 1 тис. дол.
Проте в першому півріччі нинішнього року ситуація змінилася: експорт кондитерських виробів зріс на 11% в порівнянні з аналогічним періодом 2016 р. Причиною став активний процес переорієнтації експортерів кондитерських виробів на нові, часто не традиційні для України міжнародні ринки.
«Відрадно констатувати, що в найскладніших умовах виробники «кондитерки» зуміли відшукати нові ринки збуту своєї продукції, - зазначив у своєму виступі під час відкриття виставки віце-президент УСПП, координатор Центру підтримки експорту при УСПП Денис Красніков. - Експортери кондитерських виробів вже змогли переконатися в тому, що європейські торговельні мережі готові купувати нашу продукцію. Зокрема, печиво високої якості і в упаковці міжнародних стандартів затребуване в Східній Європі. Уже сьогодні приємно бачити торгові марки наших кондитерів на полицях супермаркетів Польщі. Для подальшого розвитку експорту потрібен лише активний маркетинг і сертифікація продукції. Саме ці фактори визначають успіх в ході переговорів з торговими мережами».
В якості найбільш перспективних ринків для української «кондитерки» Денис Красніков називає як країни СНД - Казахстан, Білорусь, Молдову, Туркменістан, Азербайджан, Грузію та ін. А також наших європейських сусідів - Польщу, Молдову та далекі від нас країни - Ірак та Монголія.
За даними Центру підтримки експорту при УСПП, традиційними споживачами вітчизняної «кондитерки» виступають країни СНД, на які припадає понад 50% продукції. У нинішньому році кондитерські вироби «made in Ukraine» почали користуватися високим попитом на ринках Польщі (приріст + 120%), Іраку (більше 130%) Литви (майже 60%) і США (+ 38%).


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/221581.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua