Загальна інформація щодо обігу цінних паперів на фондовій біржі

18 сен, 13:32

Загальний обсяг торгів на організованому ринку у серпні 2017 року становив 19,2 млрд грн. Обсяги торгів збільшуються пропорційно до активності торгів з ОВДП.
 
У серпні 2017 року укладення біржових контрактів відбувалось на 5  фондових біржах. Понад 90% усіх торгів за обсягами було здійснено на фондових біржах «Перспектива» та «ПФТС» за рахунок торгів з ОВДП. Найбільша кількість укладених біржових контрактів – на «Українській біржі» (майже 90% всіх контрактів).
 
Організований ринок за структурою торгів у розрізі фінансових інструментів фактично є ринком обігу державних облігацій (98%). Обсяги торгів з іншими видами цінних паперів залишаються на мінімальному рівні та формуються в основному за рахунок кількох емітентів, попит на цінні папери яких демонструє обмежене коло учасників.
 
Залишаються значні обсяги біржових контактів, укладених на ринку РЕПО. Предметом 95% усіх контрактів, укладених на ринку РЕПО, є державні облігації. Порівнюючи з липнем, обсяги на ринку РЕПО збільшились на 29%. В основному операції на ринку РЕПО здійснюють банки.
 
Загальна інформація щодо обігу цінних паперів на неорганізованому ринку
 
Загальний обсяг торгів на неорганізованому ринку у серпні 2017 року становив  10,8 млрд грн, що є найменшим показником порівняно з початком року. Найбільші зміни в обсягах торгів та їх структурі зафіксовано за ОВДП. Загальне зменшення обсягів порівняно з липнем 2017 року становило майже 13%.
 
Обсяги торгів на неорганізованому ринку у серпні 2017 року продемонстрували падіння, а саме акції торгувались  менше порівняно з липнем 2017 року.
 
Торгівля акціями
 
Понад 40% торгів на неорганізованому ринку здійснюються першими з ТОП-5 торговців цінними паперами, обсяг угод у яких становить 2,9 млрд грн.
 
На біржовому ринку торгівля акціями формується з емітентів, які переважно є предметом контрактів інтернет-трейдингу. У липні 2017 року всі ТОП-10 емітентів, які найбільше торгувалися на фондових біржах, всупереч трендів на позабіржовому ринку, були реальними підприємствами, з яких складаються основні галузі економіки. Проте торги із зазначеними емітентами залишаються дуже незначними, а низька концентрація ліквідності та значна волатильність є причиною відсутності бажання у великих інвесторів формувати свої портфелі з таких активів.
 
Великий обсяг торгів у серпні місяці на ринку акцій, пов'язаний з аукціонами Фонду державного майна України з реалізації державних часток енергогенеруючих компаній.
 
Порівнюючи ціноутворення на акції на біржовому та позабіржовому ринку, можна констатувати, що спред цін на неорганізованому ринку значно ширше, а різниця, починаючи з 50% спреду та більше, фактично зростає в геометричній прогресії. Кількість випусків, що торгуються на неорганізованому ринку, значно більше за ті, що перебувають у біржових списках  фондових бірж. Кількість емітентів, за якими спред на позабіржовому ринку перевищує 1000%, тобто ціни на акцію відрізняються у 10 та більше разів, найбільша.
 
Торгівля корпоративними облігаціями
 
На ринку корпоративних облігацій присутні в основному  локальні інвестори та банки. Первинне розміщення здійснюється здебільшого на організованому ринку, зокрема,  компаніями будівельної галузі економіки з подальшою реалізацією цільових облігацій будівельників фізичним особам-інвесторам на неорганізованому ринку.
 
Вторинний ринок характеризується обігом цінних паперів серед обмеженого кола осіб. Епізодично на ринку відбуваються транзакції залучення боргового капіталу компаніями через випуск облігацій, які викуповують банки.  Більшість лідерів торгів за облігаціями – компанії будівельної галузі.   
 
Торгівля ОВДП
 
Протягом серпня 2017 року середня дохідність за гривневим ОВДП становила майже 13%-15% при мінімальній дохідності, зафіксованій на рівні 10,75%, та максимальній 22,22%. Біржові контракти з максимальною дохідністю укладали: ТОВ «Унiвер Капiтал», ТОВ «Міжнародний інвестиційний банк», ТОВ «Інвестиційний капітал Україна». Контракти з мінімальною дохідністю укладали в інтересах: ТОВ «Капiтал Таймс», ТОВ «Унiвер Капiтал», ПАТ «ОТП БАНК».  Поспіль 3 місяців спостерігається падіння середньозваженої ставки річної дохідності, яка є предметом укладених біржових контрактів з ОВДП.
 
За валютними ОВДП протягом усього року доходність та різниця між максимальною та мінімальною доходністю залишається досить великою. Всі розрахунки за валютними ОВДП відбуваються у національній валюті, отже значна курсова волатильність суттєво впливає на криву дохідності. Спред  значно  вище за гривневі ОВДП.
 
Торгівля деривативами
 
У серпні 2017 року на фондовому ринку найбільшим попитом користувались ф’ючерсні контракти на тройську унцію золота (близько 60%), друге місце посіли строкові контракти на курс пари євро-дол (близько 30%).
 
Обсяг реальних коштів, які обертаються на строковому ринку, залишається на дуже низькому рівні. З урахуванням гарантованого забезпечення, які учасники торгів надають для укладення ф’ючерсного контракту, обсяг за  всіма видами ф’ючерсних контартків не перевищує 15 млн грн. Отже, забезпечення, наприклад на пару євро-долар, становить 6%, а 94% становить «плече», що надається інвестору. Гарантоване забезпечення на ф’ючерсний контракт тройської унції золота становить 8%. Найбільший відсоток гарантованого забезпечення передбачено ф’ючерсним контрактом на індекс Bitcoin – 30%.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/221651.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua