Сергій Савчук: Майже 400 млн євро інвестовано у нові теплові потужності на відновлюваних джерелах енергії за 3 роки в Україні

20 сен, 15:52

Розвиток біоенергетики – це не лише дієва відповідь газовій залежності, а й точка росту української економіки. За статистичними даними, за останні 3 роки в країні введено майже 1,7 ГВт потужностей, що генерують тепло «не з газу». За оцінками експертів, для цього залучено майже 400 млн євро інвестицій. На цьому наголосив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук у ході конференції «Енергія з біомаси», організованій Біоенергетичною асоціацією України.

«Фактично, ці 400 млн євро інвестицій вкладено в енергонезалежність країни, створення ринку місцевих видів палива, активізацію малого та середнього бізнесу, підвищення зайнятості населення, сталий розвиток регіонів», - прокоментував С.Савчук та нагадав про прийняті закони, які стимулювали роботу інвесторів у цій сфері.

Законодавчою перемогою цього року став прийнятий стимулюючий тариф для виробників тепла «не з газу». Тепер він становить 90% від «газового» тарифу. Також чимало позитивних реформ в «чистій» електрогенерації.

Тим часом, Держенергоефективності не зупиняється  на досягнутому. Агентство разом з проектом USAID  «Муніципальна енергетична реформа в Україні» та Біоенергетичною асоціацією України розробляє стратегію розвитку ринку твердого біопалива в Україні за зразком передових країн Європи та світу.

Серед нових законодавчих ініціатив - законопроект щодо розвитку виробництва та використання на транспорті рідкого біопалива. Документ передбачає встановлення обов'язкових квот щодо вмісту біокомпонентів в обсязі реалізованого моторного палива. Вже найближчим часом очікується реєстрація зазначеного законопроекту у Парламенті.

У тому, що країна тримає чіткий курс на енергонезалежність, запевнив в.о. голови Комітету ВРУ з питань ПЕК, народний депутат України Олександр Домбровський. О. Домбровський також підкреслив важливість врахування світових тенденцій. Так, обсяг виробництва тепла з біомаси в енергетичному секторі деяких країн світу складає більше половини. Це Швеція, Данія, Литва. Україна теж має створити такі законодавчі інструменти, щоб бути в тренді та використовувати значний ресурсний потенціал країни.

Значний розвиток біоенергетики також передбачено новою Енергетичною стратегією України до 2035 року.

«До 2035 року частка енергії з біомаси, біопалив та відходів має зрости у 5 разів порівняно з 2015 роком: з 2,1 млн т н.е. до 11 млн т н.е.», - підкреслив Г. Гелетуха та додав, що для досягнення мети передбачається не акцентувати увагу на деревній біомасі, а в рази збільшити використання відходів сільського господарства.

Крім цього, Г. Гелетуха повідомив, що виробництво тепла з відновлюваних джерел у 2035 році може становити щонайменше 40%. Ціль амбітна, але з огляду на досвід країн ЄС цілком досяжна. Для цього урядовці, парламентарі, фахівці Держенергоефективності та експерти працюють над створенням нових механізмів, які стимулюватимуть залучення інвестицій у цю сферу. Надавати допомогу у цьому питанні готові Нідерланди. Досвідом розбудови ринку біопалива поділилися іноземні експерти у ході Нідерландсько-українського форуму “Ринок біопалива в Україні: крок назустріч енергетичній незалежності”.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/221755.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua