Україна проводить власне розслідування витоку рутенію-106

13 ноя, 09:00

Експерти повідомляють, що в Україні фіксується підвищення радіаційного фону, працюють групи швидкого реагування і проводяться виміри.

Сьогодні, 10 листопада, в засобах масової інформації, з'явилося повідомлення від Інституту ядерної безпеки Франції (IRSN) про підвищення радіаційного фону  над Європою. У IRSN припускають, що причиною міг стати викид рутенію-106 на ядерному об'єкті в Росії або Казахстані.

На даний час підвищений радіаційний фон зафіксований і на території України. Голова моніторингової місії МАГАТЕ по радіологічними аспектам Олександр Конопльов підтвердив, що Україною проводиться власне розслідування щодо встановлення причин появи рутенію-106.
 
«Вочевидь десь стався локальний концентрований викид радіоактивних речовин. Встановити точне місце та причини - найактуальніше питання. Для цього задіяні сили групи швидкого реагування: проводяться виїзди в точки можливого викиду на території України для проведення вимірів. Підвищений радіаційний фон фіксується в Шостці (Сумська область) та Калинівці (Вінницька область), але виміри не показали там рутенію. МАГАТЕ не має підтверджень, що джерело забруднення знаходиться в Росії -  там з самого початку була низька концентрація речовини. Так що говорити про те, що російські підприємства стали джерелом радіоактивного рутенію - спекуляція», - заявив Олександр Конопльов, голова моніторингової місії МАГАТЕ за радіологічними аспектам.

Як підтвердив Олександр Конопльов, «найбільшу кількість радіоактивного ізотопу прилади зафіксували в повітрі, меншу - в ґрунті та водоймах. Це свідчення того, що забруднення носить повітряний характер та викид стався в атмосфері. Поки не можна виключати, що сталася аварія супутника. Це підходить під характеристики забруднення, що припускались: локальний концентрований викид над поверхнею землі. Крім того, в двигунах супутника використовується плутоній - вихідна речовина, з якої утворюється рутеній, який не зустрічається в чистому вигляді в природі. Поки ніхто з виробників не заявляв про надзвичайну подію зі своїми супутниками».


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/223325.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua