Челябінський завод «Маяк» не є джерелом підвищеного вмісту рутенію-106

22 ноя, 08:53

Данні по забрудненню ізотопом рутеній-106, які були озвучені Росгидрометом, дозволяють зробити висновок, що доза, яка могла бути отримана людиною, в 20 тисяч разів менше допустимої річної дози та не становить будь-якої небезпеки для здоров'я та життя людей.

Перші дані про підвищені значення об'ємної активності рутенію в атмосфері реєструвалися одночасно в країнах Західної Європи, у Татарстані, Волгограді і на Південному Уралі на одних і тих же рівнях (10-20 мБк / м3). Екстремально високі концентрації рутенію в атмосфері реєструвалися в Словаччині (29-30.09.2017) і в Румунії (30.09.2017), які віддалені від ФДУП «ВО «Маяк» на відстань близько 3 000 км.
Забруднення атмосфери ізотопом рутенія-106, про яке йшлося в повідомленні Росгідромету, не пов'язане з діяльністю ФДУП «ВО «Маяк».

Рутеній-106 може потрапили в атмосферу в таких ситуаціях:

1. Порушення герметичності оболонки «твела» в ядерному реакторі або при радіохімічній переробці ядерного палива. Цей варіант у даному випадку неможливий, оскільки при цьому в атмосферу неминуче повинні були б потрапити десятки інших осколкових радіонуклідів, які мали бути зафіксовані службами радіаційного контролю.

2. При виготовленні нових, використанні існуючих або утилізації джерел іонізуючого випромінювання на основі рутенію-106, що відпрацювали свій термін. Типове джерело з рутенію-106 має активність близько 1-10 Кі. При повному руйнуванні такого джерела вимірювані концентрації рутенію-106 в атмосфері могли бути зареєстровані на відстані до 500 км, а безпосередньо в місці розгерметизації джерела мав би спостерігатися підвищений радіаційний фон та сильне радіоактивне забруднення атмосфери.

На ФДУП «ВО «Маяк» у 2017 році джерела з рутенію-106 не виготовлялись, перевищення надходження радіонуклідів з боку підприємства в атмосферу не зареєстровано. Радіаційний фон в нормі.

Додатково повідомляємо, що роботи по виділенню рутенію-106 з відпрацьованого ядерного палива (і виготовлення на його основі джерел іонізуючого випромінювання) на нашому підприємстві не проводиться вже багато років.

Таким чином, ФДУП «ВО« Маяк» не є джерелом підвищеного вмісту рутенію-106 в атмосфері.

Зовнішня прес-служба компанії «Росатом» в Україні


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/223631.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua