Ростехнагляд в ході перевірки ВО Маяк не виявив порушень та перевищення рівня радіації

23 ноя, 08:42

Федеральна служба з екологічного, технологічного та атомного нагляду повідомляє, що Ростехнаглядом була своєчасно отримана та проаналізована інформація про виявлення в кінці вересня -  на початку жовтня 2017 року в атмосферному повітрі ряду європейських країн ізотопу рутеній-106.

Зафіксовані в Європі рівні активності рутенію-106 коливалися в широкому діапазоні від 10 мкБк (мікробеккерелей) до 100 мБк (мілібеккерелей) на кубометр повітря, при цьому найбільший показник в 145 мБк /м3 був виявлений 30.09.2017 у Бухаресті.

У зв'язку з тим, що неконтрольований викид цього ізотопу міг бути результатом діяльності з переробки відпрацьованого ядерного палива або виробництва радіонуклідних джерел, Федеральна служба з екологічного, технологічного і атомного нагляду РФ в період з 26 жовтня по 3 листопада 2017 року провела перевірку виконання заходів з радіаційного контролю за джерелами викидів радіоактивних речовин на підприємстві Держкорпорації «Росатом» ФДУП «ВО Маяк» (м. Озерськ, Челябінська область).

В ході перевірки встановлено, що протягом серпня-жовтня 2017 року на території ФДУП «ВО Маяк», в його санітарно-захисної зони та зони спостереження питома активність радіонуклідів у приземному повітрі, включаючи питому активність ізотопу рутеній-106, не перевищувала допустимих та контрольних рівнів, встановлених для підприємства.

Ніяких порушень, пов'язаних з проведенням радіаційного контролю за джерелами викидів радіоактивних речовин, а також з роботою обладнання та веденням технологічних процесів, які могли б стати причиною викиду в атмосферу ізотопу рутеній-106, проведеною перевіркою не виявлено.

Зовнішня прес-служба компании «Росатом» в Україні


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/223671.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua