Зміни у застосуванні касових апаратів

24 янв, 13:22

Постановою Кабінету Міністрів України від 18 грудня 2017 року №984 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2000р. №1336» (далі – Постанова №984) внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2000 року №1336 «Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Постанова 1336).
Постановою №984 підвищено граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів або надання послуг, у разі перевищення якого застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі – касових апаратів) є обов’язковим, для окремих форм та умов проведення діяльності, з 200 тис. грн. до 500 тис. грн. на один суб’єкт господарювання, та з 75 тис. грн.. до 250 тис. грн. на один відокремлений пункт продажу товарів, надання послуг.
У Постанові №984 зазначено, що для форм і умов проведення діяльності, визначених у Переліку окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій (далі - Перелік), затвердженого Постановою №1336, платники єдиного податку ІІ та ІІІ груп незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року перевищив 1 млн. грн., обов’язково застосовують касові апарати відповідно до п.296.10 ст.296 Податкового кодексу України.
Крім того, п.2 Постанови №984 визначено, що дія цієї постанови не поширюється на суб’єкти господарювання, що здійснюють роздрібну торгівлю підакцизними товарами.
Також, внесено зміни до Переліку, а саме, фізичним особам-підприємцям дозволено проводити розрахункові операції без застосування касових апаратів з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій.
Звертаємо увагу, що Правлінням Національного банку України затверджено постанову від 29 грудня 2017 року №148 «Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні» (далі – Постанова №148), в якій викладено у новій редакції Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні. У цьому Положенні оновлено визначення оприбуткування готівки, згідно з яким, оприбуткуванням готівки у касах підприємств, які проводять готівкові розрахунки з оформленням їх касовими ордерами і веденням касової книги та застосуванням касових апаратів або книг обліку, є здійснення обліку готівки у повній сумі їх фактичних надходжень у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів та фіскальних звітних чеків.
Положенням передбачено, що підприємство зобов’язане розробити та затвердити внутрішнім документом порядок оприбуткування готівки у касі підприємства, у якому максимально врахувати особливості роботи такого підприємства.
ДПІ у Дарницькому районі ГУ ДФС у м. Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/225155.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua