НКЦПФР оштрафувала Сократ за маніпулювання цінами акцій Миколаївцемент

13 фев, 14:20

В рамках системної протидії маніпулюванню цінами на фондовому ринку уповноваженими особами НКЦПФР (Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку) були розглянуті дві справи про правопорушення на ринку цінних паперів у вигляді маніпулювання цінами на фондових біржах.

Зокрема, в результаті перевірки адміністративних даних Комісією були встановлені факти маніпулювання цінами акцій ПАТ «МИКОЛАЇВЦЕМЕНТ» протягом 2014-ого і 2016-2017 років з боку торговців ПрАТ «ФК СОКРАТ» та ТОВ «ФК «СОКРАТ» на фондовій біржі ПАТ «Українська біржа». В результаті вчинених обмеженим колом торговців операцій з цінними паперами ПАТ «МИКОЛАЇВЦЕМЕНТ» відбулося стрімке зростання їх вартості приблизно у 15 разів.

Під час розгляду першої справи було встановлено, що з боку ТОВ «ФК «СОКРАТ» маніпулювання цінами акцій ПАТ «МИКОЛАЇВЦЕМЕНТ» вчинялося протягом 2014 року. У зв’язку із закінченням терміну притягнення порушника до відповідальності до зазначеного торговця фінансова санкція не застосовувалась, а справа була закрита.

Іншим торговцем ПрАТ «ФК СОКРАТ» операції з ознаками маніпулювання цінами акцій ПАТ «МИКОЛАЇВЦЕМЕНТ» вчинялися протягом 2014, 2016-2017 років.

Комісія вбачає ознаки маніпулювання цінами у випадках, коли обмежене коло учасників торгів своїми операціями істотно впливає на вартість цінних паперів, в результаті чого вона різко зростає або падає при відсутності ​​економічних або будь-яких інших підстав для такого зростання чи падіння, в тому числі змін показників фінансово-господарської діяльності емітента.

Враховуючи викладене по результатам розгляду другої справи за фактом маніпулювання цінами на фондовому ринку до торговця цінними паперами ПрАТ «ФК СОКРАТ» застосована фінансова санкція у вигляді штрафу в розмірі 170 000 грн.

Комісія продовжує аналізувати операції з цінними паперами ПАТ «МИКОЛАЇВЦЕМЕНТ», які  здійснювалися іншими учасниками ринку.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/225673.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua