На «гарячій лінії» з питань декларування доходів громадян у 2018 році

13 мар, 12:25

Начальником Добропільського відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Покровсько-Добропільського управління ГУ ДФС у Донецькій області  Аллою Безверхньою проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Декларування доходів громадян».
Пропонуємо відповіді на найчастіші запитання громадян.http://kyivobl.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/print-324026.html
 
1. Хто повинен  подавати декларацію про майновий стан і доходи  та які доходи підлягають обов’язковому декларуванню? У який термін та за якою формою подається декларація про майновий стан та доходи? В який термін треба сплатити податок?
 
У 2018 році податкову декларацію про майновий стан і доходи зобов’язані подати громадяни,  які протягом звітного 2017 року, зокрема, отримували:
- доходи від особи, яка не є податковим агентом, тобто від нерезидента або фізичної особи, яка не має статусу суб’єкта підприємницької діяльності або не є особою, яка здійснює незалежну професійну діяльність;
- іноземні доходи;
- доходи, отримані орендодавцем при наданні нерухомості в оренду (суборенду), якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб'єктом господарювання;
- доходи, отримані орендодавцем при наданні рухомого майна в оренду (суборенду), якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб'єктом господарювання;
- доходи у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягають оподаткуванню (крім спадкоємців-нерезидентів, які зобов’язані сплатити податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини та спадкоємців, які отримали у спадщину об’єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, а також іншими спадкоємцями - резидентами, які сплатили податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини).
 - доходи, які згідно з нормами розділу ІV Податкового Кодексу України (далі – ПКУ) не підлягали оподаткуванню при їх нарахуванні чи виплаті, але які не звільнені від оподаткування.
Податкова декларація про майновий стан і доходи, отримані громадянами у 2017 році, подається до 1 травня 2018 року.
Податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб та з військового збору, зазначені в поданій річній декларації, фізичні особи зобов’язані сплатити самостійно до 1 серпня 2018 року – це визначено п.179.7 ст.179 ПКУ.
 
        2. Чи оподатковується військовим збором подарунок, отриманий від родича першого ступеню споріднення?
Дохід у вигляді вартості успадкованого (подарованого) майна, який оподатковується за нульовою ставкою податку, звільняється від оподаткування військовим збором.
Слід зауважити, що кошти, майно, майнові чи немайнові права, вартість робіт, послуг, подаровані платнику податку, оподатковуються згідно із правилами, встановленими розд. IV ПКУ для оподаткування спадщини (п.174.6 ст.174 ПКУ). 
 
       3. У який спосіб фізична особа - громадянин може подати декларацію про майновий стан і доходи?
За вибором платника податків декларація подається в один із таких способів:
- особисто платником податків або уповноваженою на це особою;
- надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання;
- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає граничний строк подання.
Декларацію про майновий стан і доходи можна подати в електронному вигляді за допомогою електронного сервісу ДФС: „Електронний кабінет платника податків” https://cabinet.sfs.gov.ua/.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/226380.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua