НКЦПФР та Європейська федерація торговців енергією розвиватимуть організовані ринки в Україні

28 мар, 14:25

НКЦПФР (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку) уклала Меморандум із EFET (Європейською федерацією торговців енергією) з метою співробітництва у розбудові  товарних ринків енергетичної продукції та ринків фінансових інструментів, в яких енергетична продукція виступає базовим активом.

Сторони готові співпрацювати в питанні розвитку товарних та фінансових ринків, а також ринку деривативів, з метою сприяння завершенню реформ в питаннях ліквідаційного неттінгу та процедур банкрутства в Україні.

Наразі енергетичні компанії та виробники, що працюють на українському ринку, не отримують вигоду від ліквідаційного неттінгу при виконанні угод та повинні здійснювати передоплату за поставку газу при операціях з контрагентами з ЄС. Така ситуація не сприятиме створенню високоліквідного енергетичного ринку в Україні, подібного до ринків країн Євросоюзу. Тож існує нагальна потреба удосконалення вітчизняної законодавчої бази та імплементації відповідних директив ЄС.

Відповідно до підписаного Меморандуму EFET і Комісія співпрацюватимуть у питаннях розробки нового законодавства про цінні папери та банкрутство, яке забезпечить неттінг товарних деривативів та ефективний захист неттінгу в операціях з такими продуктами як природний газ, електроенергія, тощо.

Норми щодо запровадження ліквідаційного неттінгу деривативів вже містяться у Проекті Закону про ринки капіталу та регульовані ринки №7055. Сторони вважають за необхідне запровадження зазначених змін і в майбутньому розповсюдження неттінгу на інші класи активів, зокрема енергетичну продукцію (природний газ і електроенергію).

«Другий рік поспіль ми працюємо над законодавчими змінами, які дозволять запустити в Україні організовані фінансові та товарні ринки, в тому числі електроенергією та газом, створити повноцінні біржові енергетичні хаби. Це дасть можливість отримати чесну, справедливу ціну на ці активи, і обмежити вплив іноземних цінових паритетів, таких як Роттердам, NCG, та започаткувати українські індекси. Україна має потужний потенціал на цих ринках, лише ці дві товарні позиції складають майже 15% ВВП країни. Величезний об'єм зберігання у поєднанні зі збільшенням видобутку газу і ефективним управлінням трубопроводами може перетворити Україну на провідного постачальника і зберігача газу у Європі. Нам потрібно активніше рухатися в бік правил європейського фінансового та енергетичного ринків, створювати власну надійну інфраструктуру для організованої торгівлі, щоб стати повноцінною частиною світового ринку. Розвиток в Україні організованої торгівлі газом та електроенергію як на споті, так і ф'ючерсними контрактами, дасть потужний стимул для зростання економіки України», - наголосив Тимур Хромаєв, Голова НКЦПФР.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/226809.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua