НКЦПФР: Без комплексного вирішення проблем українського ринку якісний захист прав акціонерів не забезпечити

26 апр, 08:46

У зв’язку з останніми подіями навколо акціонерного товариства «Мотор Січ», які можуть завдати шкоди порядним інвесторам, як українським так й іноземним, НКЦПФР вкотре хоче нагадати, що без комплексного вирішення проблем українського ринку, в тому числі зміни чинного законодавства, не можна забезпечити якісний захист прав акціонерів.

“Відомо, що чинне законодавство України не передбачає чесної, справедливої та прозорої системи, яка б захищала права інвесторів. Більш ніж 20 років Україна стояла на місці, не створюючи дієвих механізмів та інструментів захисту ані для українських, ані для іноземних інвесторів. Таких механізмів, які б допомагали визначати шахрайство з грошима інвесторів не за формальними ознаками, а на підставі принципів і ефективно, а головне вчасно, йому протидіяти” – наголошує Голова НКЦПФР Тимур Хромаєв.

Комплексний аналіз стану ринку капіталу України був зроблений групою міжнародних експертів і викладений в Звіті місії технічної допомоги МВФ щодо розширення повноважень і зміцнення незалежності НКЦПФР від 15 жовтня 2015 року (З перекладом звіту можна ознайомитися за посиланням - https://www.nssmc.gov.ua/documents/zvt-ms-tehntchno-dopomogi-mvf_rozshirennya-povnovazheny-zmtsnennya-nezalezhnost-nktspfr/).

Міжнародні експерти неодноразово наголошували, що Україні потрібно вирішувати такі проблеми як недостатня прозорість процесів на ринку; неякісне та неповне розкриття інформації емітентами цінних паперів; відсутність у учасників ринку механізмів управління ризиками, неможливість профільним регулятором ефективно здійснювати функції нагляду та правозастосування і адекватно реагувати на виклики, сприяти правоохоронним та судовим органам в здійснені їх діяльності, тощо.

Єдиним фундаментальним кроком у вирішенні цих проблем і запровадженні дійсно ефективних заходів реагування на проблеми є приведення повноважень НКЦПФР у відповідність до загальноприйнятих в світі принципів IOSCO (Міжнародної організації регуляторів ринків цінних паперів). Саме приведення вітчизняного законодавства у відповідність до міжнародних правових засад функціонування ринків капіталу і приєднання до Багатостороннього меморандуму про взаєморозуміння IOSCO дозволить викреслити Україну зі списку країн «підвищеного ризику» та надати реальні можливості захисту прав інвесторам, як і в інших цивілізованих країнах.

Зазначені законодавчі зміни і необхідні інструменти для вирішення проблем українського ринку були викладені у Проекті Закону щодо захисту інвесторів від зловживань на ринках капіталу (реєстраційний номер 6303), який був поданий у Верховну Раду у квітні 2017 року. У червні того ж року підтримку законопроекту висловив Генеральний секретар IOSCO (посилання на новину - https://www.nssmc.gov.ua/2017/06/26/v-iosco-pdtrimali-zaproponovan-zmni-zakonodavstva/). Представники всіх міжнародних організацій, які надають глобальну підтримку Україні у впровадженні реформ, також висловились щодо необхідності змін у регулюванні і нагляді за ринком капіталу (посилання на новину - https://www.nssmc.gov.ua/2017/10/10/mzhnarodn-partneri-ukrani-zaklikali-parlament-priynyati-zakonoproekti-2413a-6303/).

В той же час впливова група учасників українського ринку не підтримувала зазначений законопроект і запропоновані зміни, серед яких можливість для Комісії ефективно співпрацювати з правоохоронними та судовими органами, допомагаючи у вирішенні тих чи інших проблемних ситуацій, можливість залучати Комісію до судових процесів, і найголовніше, можливість виявляти порушення і вчасно вчиняти запобіжні заходи відповідно до ситуації.

Ми впевнені, що захист прав інвесторів в Україні повинен здійснюватися законними і цивілізованими методами, як і в країнах Європейського Союзу, повноцінним членом якого наша країна прагне стати.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/227582.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua