НКЦПФР візьме участь у 43-ій щорічній міжнародній конференції IOSCO

04 май, 14:21

Голова НКЦПФР Тимур Хромаєв візьме участь у 43-ій щорічній конференції Міжнародної організації комісії з цінних паперів (IOSCO, The International Organization of Securities Commissions), яка відбудеться  7-11 травня 2018 року у  м. Будапешт (Угорщина).

Тематика цьогорічної конференції IOSCO «Посилення глобальних мостів між регуляторами ринків цінних паперів» (http://www.iosco2018budapest.hu). На конференції традиційно обговорюватимуть питання потенціалу розвитку ринків, мінімізації ризиків і зловживань з цінними паперами, підвищення рівня прозорості та захисту прав інвесторів, тощо.

7 травня пан Хромаєв візьме участь у роботі профільних комітетів IOSCO – Регіональному європейському комітеті (ERC) та Комітеті зростаючих ринків та ринків, що розвиваються (GEM).

8 та 9 травня очільник НКЦПФР відвідає регуляторні семінари, які проводяться для представників комісій з цінних паперів, з питань штучного інтелекту та засобів машинного навчання, регулювання криптовалют та ICO, потенціалу ETF як класу активів і ролі інновацій, а також відвідає церемонію підписання новими учасниками «Багатостороннього меморандуму про взаєморозуміння щодо консультування та співробітництва і обміну інформацією» (IOSCO MMoU).

Заплановані робочі зустрічі Голови НКЦПФР з керівництвом IOSCO та Європейської організації з нагляду за ринками цінних паперів (ESMA, The European Securities and Markets Authority).

Нагадаємо, Україна з 1996 року є рядовим членом IOSCO. Впродовж останніх років Комісія активно працює над імплементацію базових принципів IOSCO та рекомендацій Міжнародного валютного фонду (МВФ) у законодавство України.

«Наразі іноземні регулятори розглядають Україну як країну «підвищеного ризику» та не рекомендують своїм інвесторам інвестувати до неї. Запровадження принципів IOSCO в українське законодавство – це, перш за все, визнання нашої країни, її фінансового сектору прийнятними для інвестування інституційними інвесторами з усіх країн, які вже приєдналися до IOSCO MMoU. Приєднання до Меморандуму IOSCO по-справжньому відкриє український ринок для багатьох міжнародних інвестиційних фондів, суверенних фондів, пенсійних фондів, оскільки для них це буде гарантією, що вони матимуть можливість захищати свої права відповідно до розповсюджених в цивілізованих країнах правил», - зауважив Голова НКЦПФР Тимур Хромаєв.

Наразі до IOSCO MMoU приєдналось 114 країн світу, що контролюють понад 95% світового ринку капіталу. Україна більше двох років знаходиться у «листі очікування» – Додатку В до IOSCO MMoU, оскільки український регулятор поки нездатний дотримуватися взаємних зобов’язань перед іншими членами IOSCO MMoU через значні прогалини в наглядових, слідчих та правозастосовних повноваженнях, а також у повноваженнях у сфері міжнародного співробітництва.

Для вирішення цього питання і усунення прогалин в законодавстві у Верховну Раду України у квітні 2017 року був поданий законопроект №6303 щодо захисту інвесторів від зловживань на ринках капіталу.

Підтримку законопроекту висловив Генеральний секретар IOSCO https://www.nssmc.gov.ua/2017/06/26/v-iosco-pdtrimali-zaproponovan-zmni-zakonodavstva/, який зазначив, що після прийняття законопроекту №6303 НКЦПФР зможе стати повноцінним підписантом IOSCO MMoU. Представники всіх міжнародних організацій, які надають глобальну підтримку Україні у впровадженні реформ, також висловлювались щодо необхідності змін у регулюванні і нагляді за ринком капіталу України: https://www.nssmc.gov.ua/2017/10/10/mzhnarodn-partneri-ukrani-zaklikali-parlament-priynyati-zakonoproekti-2413a-6303/

Для міжнародних інвесторів приєднання України до IOSCO MMoU стане ключовим сигналом, оскільки це свідчитиме про відповідність законодавчого поля країни стандартам IOSCO, які визнані в якості основи надійності фінансових систем в світі та є найбільш авторитетним світовим стандартом в галузі міжнародного співробітництва і правозастосування.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/227731.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua