Нові навчальні програми для професіоналів фондового ринку будуть розроблені до жовтня

13 июн, 14:38

В рамках реформування системи підготовки і атестації фахівців фондового ринку НКЦПФР (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку) за консультативної підтримки Асоціації інвестиційних професіоналів CFA Society Ukraine і фахівців UEnet, міжнародного об’єднання фахівців з оцінювання професійних компетенцій, розпочали розробку нових сучасних навчальних програм.

“Нинішні навчальні програми дуже застарілі, їх якість є низькою, це очевидно. Тож в рамках реформи планується осучаснення цих програм, їх доповнення практичними кейсами та компонентою щодо професійної етики. Ми вже завершили перший этап цих робіт – аналіз практики учасників ринку і плануємо, що до жовтня будуть відпрацьовані  нові програми, які відповідатимуть вимогам ринку”,  –  зауважив Член Комісії Максим Лібанов.

Нагадаємо, реформування системи підготовки та атестації фахівців фондового ринку та керуючих активами, відбувається відповідно до Концепції, яка була затверджена 21 грудня 2017 року рішеннямКомісії №909.
 
У травні 2018 року до реформи системи підготовки та атестації фахівців фондового ринку приєднався Проект USAID “Трансформація фінансового сектору” (FST), який фінансує роботу високоякісних консультантів та експертів, що розробляють нові програми.

Розробка програм відбуватиметься у два етапи – проведення фокус-груп (перший етап) та масового опитування учасників ринку (другий етап). Перший етап вже завершено: проведено 13 фокус-груп із фахівцями фондового ринку, представниками академічного середовища і регулятора. Мета фокус-груп - обґрунтоване визначення кваліфікаційних вимог до претендентів на отримання відповідних сертифікатів.

Комісія створила чотири спеціальні профільні робочі групи, де проводилось опитування та відповідне відпрацювання програм:

●     Група фахівців з питань торгівлі цінними паперами та фахівці  з депозитарної діяльності;
●     Група фахівців з питань управління активами;
●     Група фахівців з питань клірингової діяльності та  фахівців з організації торгівлі на фондовому ринку;
●     Група фахівців з бухгалтерського обліку (проводилосяобговорення щодо необхідних знань головних бухгалтерів професійних учасників фондового ринку).

Під час фокус-груп обговорювалися структура та зміст нових навчальних програм по кожній спеціальності. У результаті проведення фокус-груп підготовлені проекти структури навчальних програм.

Протягом червня-серпня 2018 року буде проведенодругий етап– письмове опитування учасників фондового ринку. В основу опитувальних анкет будуть покладені саме результати фокус-груп. Опитування дасть можливість  визначити розділи, які будуть рекомендовані для включення у навчальні програми.

"Я впевнений, що ті проекти програм, які вже існують на сьогодні, самі по собі вже є якісними продуктами. Після опитування ми винесемо останні правки, «відшліфуємо» кожний курс. Впевнений, що ці програми будуть користуватись максимальною довірою самих професійних учасників ринку", - відзначає Олексій Соболев, CFA, президент Асоціації CFA Society Ukraine.
 
"Створення нових програм і якісної  системи сертифікації – це світова практика і це працює на ринках США та ЄС. Інвестори мають бути впевнені, що їхніми коштами управляють компетентні та надійні професіонали. Важливо, що в цих програмах з’являться  блоки з професійної етики, тому що запобігання, наприклад, конфлікту інтересів, ще не є звичайною українською практикою", - підкреслила Юлія Вітка, заступник керівника проекту USAID«Трансформація фінансового сектору».

"Ми звертаємося до СРО, щоб вони запросили своїх членів залучитися до участі в опитуванні. Адже на його базі будуть сформовані структури нових навчальних програм і тестів по кожному з фахових напрямків", - додав Член Комісії Максим Лібанов.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/228718.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua