Кінах: Втрата промислової політики загрожує Україні статусом сировинного придатку розвинутих країн

27 сен, 18:27

За даними Державної служби статистики, у  серпні 2018р. порівняно із липнем 2018р. падіння  промислової продукції становило 0,7%, порівняно з серпнем  2017р. – 0,5 %. Промисловці нагадують, що найбільш сприятливий прогноз приросту промислової продукції на  2017 рік становив 1,5 %, хоча склав  лише  0,4%.  Тенденція залишається стійкою: навіть стримані  очікування не виправдовуються, а цифри – і прогнозні, і реальні – свідчать лише про стагнацію та подальше заморожування економічної кризи, що протягом тривалого часу є дуже небезпечним. Таким чином в УСПП прокоментувати підсумки роботи промисловості минулого місяця. 
«Відсутність промислового росту свідчить про  деіндустріалізацією з усіма тяжкими  наслідками цього явища, і  в наукоємних, технічно складних сферах можуть  доволі швидко наступити  точки неповернення.  Такі тенденції треба негайно зупинити. За ініціативи ділової  спільноти два роки тому був створений Національний комітет з промислового розвитку під головуванням прем’єр-міністра В.Гройсмана, який  зробив кілька невідкладних справ, а потім, на жаль,  його  активність впала. Роботу комітету треба оновити, має бути терміново ухвалена Стратегія промислового розвитку України на середньострокову перспективу. Необхідно розробляти цільові програми модернізації, на самому високому рівні  вирішувати  питання доступу  виробників до кредитних ресурсів, припинення відтоку кваліфікованих кадрів з сфери індустрії. Лише тоді ми побачимо в звітах промисловості інші цифри», – переконаний президент УСПП Анатолій Кінах.
Він нагадав, що для сталого розвитку Україні потрібно не 1-2% щорічного приросту ВВП, а 6-8%, і це є абсолютно реальним, якщо сконцентрувати на промисловій сфері зусилля влади і бізнесу,  забезпечити для індустріального ривка необхідні умови – створити можливості для  інвестицій і модернізації,  доступ до інновацій, розвитку експорту продукції з високою доданою вартістю, удосконалити податкову систему, викорінити  з ділової практики силовий тиск і корупцію.  
В УСПП вже більше року існує програмний документ – Платформа економічного патріотизму, в розробці якого брали участь більше ста громадських організацій і структур, експертів, професійних  об’єднань, асоціацій.  Саме тут викладені усі рецепти прискореного відновлення вітчизняної промисловості, її зміцнення та подальшого сталого розвитку.
«Усі  розвинуті країни – США, Німеччина, Франція, Китай –  потужно розвивають індустріально-інноваційну економіку,  вкладають  ресурси в новітні    виробництва  вже в рамках  четвертої промислової революції з її філософією  енергозбереження, енергоефективності, нанотехнологій тощо. Все розуміють, що сировинна економіка не зможе забезпечити населення необхідною кількістю робочих місць, не надасть  людям гідний і якісний рівень життя. Саме тут – в розвитку сучасної  індустрії –  майбутнє держави. Це має стати пріоритетною державною політикою», – підсумував А.Кінах.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/231057.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua