НКЦПФР вітає винесення профільним комітетом законопроектів №2413-а і 9035 на розгляд Верховної Ради України

04 окт, 10:59

Комісія вітає рішення Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності про винесення на розгляд парламентом у другому читанні законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо консолідації функцій державного регулювання ринків фінансових послуг», який є вкрай важливим для розвитку ринку капіталу.

 Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності проголосував за винесення для другого читання законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо консолідації функцій державного регулювання ринків фінансових послуг» №2413-а від 20.07.2015. Цей законопроект у першому читанні було розглянуто і ухвалено Верховною Радою України 07 липня 2016 року.

Документом передбачається розподіл функцій Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері фінансових послуг. Зокрема, нагляд і регулювання ринку страхових, лізингових і факторингових компаній, кредитних спілок, бюро кредитних історій, ломбардів та інших фінансових компаній перейде до Національного банку України, а Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку буде здійснювати регулювання недержавних фондів: пенсійних, фінансування будівництва, операцій з нерухомістю. Також прийняття цього проекту є важливим та необхідним для підвищення ефективності системи державного регулювання фінансових ринків, оскільки запровадження передбачених законопроектом змін створить правове підґрунтя для припинення дублювання функцій національних регуляторів у сфері фінансових ринків, дозволить спростити та підвищити прозорість прийняття управлінських рішень у цій сфері, покращити умови ведення бізнесу з одночасним посиленням відповідальності суб’єктів ринку.

Крім цього, фінкомітет парламенту розглянув проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення інвестицій та впровадження нових фінансових інструментів» №9035 і рекомендував документ до першого читання.

Зазначений законопроект направлений на комплексне врегулювання питань:

- функціонування ринків похідних цінних паперів та деривативів;

- функціонування ринків капіталу та організованих товарних ринків, а також розбудови їх інфраструктури;

- забезпечення захисту прав власників облігацій, зокрема, шляхом передбачення інституту зборів власників облігацій та колективного представника власників корпоративних облігацій, у відповідності до найкращих світових практик.

 Для реалізації цього завдання законопроектом передбачено викладення в новій редакції Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок»  та внесення змін до цілого ряду законодавчих актів.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/231184.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua