Яку відповідальність несе фізична особа - нерезидент у разі порушення порядку надання в оренду власного нерухомого майна?

07 дек, 09:03

ДПІ у Центральному районі м.Дніпра інформує, що згідно з нормами п.п. 170.1.3 п. 170.1 ст.170 ПКУ, нерухомість, що належить фізичній особі - нерезиденту, надається в оренду виключно через фізичну особу - підприємця або юридичну особу - резидента (уповноважених осіб), що виконують представницькі функції такого нерезидента на підставі письмового договору та виступають його податковим агентом стосовно таких доходів, а нерезидент, який порушує норми цього пункту, вважається таким, що ухиляється від сплати податку.
Відповідно до  п.127.1 ст.127 ПКУ, ненарахування, неутримання та/або несплата (неперерахування) податків платником податків, у тому числі податковим агентом, до або під час виплати доходу на користь іншого платника податків, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 25 % суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету.
У разі вчинення таких  же дій повторно протягом 1095 днів, передбачено накладення штрафу у розмірі 50 % суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету, а у випадку вчинення таких дій протягом 1095 днів втретє та більше, -  передбачено накладення штрафу у розмірі 75 % суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету.
Крім того,  ч. 1 ст. 212 Кримінального кодексу України від 05.04. 2001 року № 2341-ІІІ передбачено, що за умисне ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчинене службовою особою підприємства, установи, організації, незалежно від форми власності або особою, що займається підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи чи будь-якою іншою особою, яка зобов’язана їх сплачувати, якщо ці діяння призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів у значних розмірах, карається штрафом від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.
Ті ж дії, вчинені за попередньою змовою групою осіб, або якщо вони призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів у великих розмірах, караються штрафом від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років – ч. 2 ст. 212 Кримінального кодексу.
Під значним розміром коштів слід розуміти суми податків, зборів і інших обов’язкових платежів, які в тисячу і більше разів перевищують установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян, під великим розміром коштів слід розуміти суми податків, зборів і інших обов’язкових платежів, які в три тисячі і більше разів перевищують установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян, під особливо великим розміром коштів слід розуміти суми податків, зборів, інших обов’язкових платежів, які в п’ять тисяч і більше разів перевищують установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/232677.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua