Індекс продовольчих цін ФАО виріс у січні

08 фев, 08:41

Світові ціни на продукти харчування розпочали рік на високій ноті: індекс продовольчих цін ФАО у січні 2019 року в середньому виріс на 1,8 відсотка в порівнянні з попереднім місяцем і склав 164,8 пункту.

В установі ООН сьогодні заявили, що різке підвищення цін на молочні продукти і зміцнення цін на пальмову і соєву олії вплинули на ріст загального значення індексу. Індекс продовольчих цін, показник щомісячних змін міжнародних цін на продовольчі товари, цього місяця все ж залишається на 2,2 відсотка нижчим за рівень у січні 2018 року.

Індекс цін на зернові ФАО в січні становив в середньому 168,1 пункту, продемонструвавши незначне зростання у порівнянні з середнім значенням у грудні. Ціни на основні види зернових загалом були досить стійкими на тлі скорочення експортних поставок і високого світового попиту.

Індекс цін на рослинні олії ФАО збільшився на 4,3 відсотка в порівнянні з попереднім місяцем, що було зумовлено зростанням цін на пальмову олію через сезонне зниження пропозиції в основних країнах-виробниках. Міжнародні ціни на соєву олію також зросли на тлі збільшення попиту на імпорт з південноамериканських країн.

Індекс цін на молочні продукти ФАО виріс на 7,2 відсотка в порівнянні з груднем, кардинально змінивши тенденцію спаду, що спостерігається протягом останніх семи місяців. Першопричинами цього зростання стали обмеження експортних поставок через високий внутрішній попит в Європі, а також очікуване сезонне зниження експортної пропозиції з Океанії в найближчі місяці.

Індекс цін на цукор ФАО виріс на 1,3 відсотка, що здебільшого було зумовлено підвищенням курсу національної валюти Бразилії, найбільшого в світі експортера, відносно до долара США.

Індекс цін на м'ясо ФАО з грудня практично не змінився. Його січневе значення було розраховане зі стабільних цін на м'ясо в Сполучених Штатах Америки, де офіційні дані були недоступні через припинення роботи уряду. В інших країнах міжнародні котирування на яловичину, свинину та птицю залишалися стабільними, у той час як ціни на баранину знизилися під впливом рясної експортної пропозиції з Океанії.

Сприятливі прогнози для виробництва

В останньому «Зведенні ФАО пропозиції зернових та попиту на зернові» (рос.), також опублікованому сьогодні, Продовольча та сільськогосподарська організація ООН підняла оцінку світового виробництва зернових у 2018 році до 2611 мільйонів тонн, що відображає перегляд у бік збільшення обсягів виробництва кукурудзи, пшениці і рису.

Прогноз виробництва пшениці на 2019 рік в цілому є сприятливим, а ранні передбачення вказують на значне відновлення виробництва в Європейському союзі та Російській Федерації.

Прогнози виробництва кукурудзи, збір врожаю якої незабаром розпочнеться у Південній півкулі, в цілому найбільш сприятливі в Аргентині та Бразилії, в той час як посушлива погода негативно впливає на посадки і перспективи врожайності в Південній Африці.

ФАО підвищила оцінку споживання зернових у світі в сезоні 2018/19 років до 2 657 млн. тонн, що на 1,7% вище показника 2017/18 років. Очікується, що попит на зерно для корму тварин збільшиться, оскільки попит на пшеницю зросте в Австралії через вплив посушливої погоди на пасовища, а попит на фуражне зерно в Китаї, Мексиці і США досягне рекордно високого рівня.

Оскільки передбачається, що попит перевищить пропозицію, світові запаси зернових, згідно з прогнозами, скоротяться на 45 мільйонів тонн, або на 5,6 відсотка, в порівнянні з їхніми рекордно високими показниками на час відкриття сезонів. Це призведе до того, що світове співвідношення запасів до споживання зернових знизиться до 28,5 відсотка з рекордно високого рівня – 30,8 відсотка в 2017/18 роках.

Згідно з останнім прогнозом ФАО, міжнародний товарообіг усіма зерновими культурами досягне 416 млн. тонн у сезоні 2018/19 років, що дещо нижче рекордного показника 2017/18 років.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/233943.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua