Проведено державний фінансовий аудит ДП «Дослідне господарство «Нивка» Інституту рибного господарства НААН України

08 апр, 15:46

Фахівці апарату Північного офісу Держаудитслужби провели державний фінансовий аудит фінансово-господарської діяльності державного підприємства «Дослідне господарство «Нивка» Інституту рибного господарства Національної академії аграрних наук України за період з 01.01.2015 по 31.12.2018.
Діяльність ДП ДГ «Нивка» спрямована, зокрема, на впровадження у виробництво і вирощування племінного молодняка об’єктів аквакультури та організаційно-господарське забезпечення умов для проведення досліджень Інститутом рибного господарства Національній академії аграрних наук України.
Водночас відсутність державної підтримки, прийняття нормативних актів щодо скасування режиму спецоподаткування, збільшення розміру відрахування до державного бюджету до 75% призвело до збільшення фінансового навантаження на підприємство, зменшення обсягу обігових коштів, вимушеного встановлення скороченого робочого дня, відсутності необхідної кількості працівників (рибоводів), та, як наслідок, до зниження показників вирощування продукції рибництва, зменшення отриманого чистого прибутку та зниження мотивації працівників підприємства до покращення результатів фінансової діяльності.
Окрім того, економічно необґрунтовані управлінські рішення керівництва підприємства щодо безоплатної передачі придбаних матеріальних цінностей установі вищого рівня без відповідних дозволів призвели до втрати ресурсів ДП ДГ «Нивка» на загальну суму 61,5 тис. грн.
Також всупереч фінансовим планам підприємство зайво витратило 37,4 тис. грн на придбання сувенірної продукції, консультаційні послуги, страхування автомобілів.
Окрім того, на підприємстві не дотримувалися принципів економії під час проведення витрат, укладали договори оренди транспортного засобу без відповідного дозволу органу управління і проведення незалежної (експертної) оцінки вартості орендованого майна, занижували балансову вартість запасів.
За висновками аудиторів, зниження обсягів виробництва продукції рибництва і незабезпечення своєчасного проведення претензійно-позовної роботи в майбутньому може призвести до недоотримання підприємством доходів або упущення економічних вигод.
Також недостовірне відображення дебіторської/кредиторської заборгованості в обліку ДП ДГ «Нивка» зумовлює перекручення інформації про фінансовий стан підприємства для зовнішніх користувачів.
За результатами проведення аудиту Інституту рибного господарства НААН
ДП ДГ «Нивка» надано низку пропозицій з метою підвищення ефективності його господарської діяльності.

Прес-служба Північного офісу Держаудитслужби


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/235327.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua