Припиняєте підприємницьку діяльність – зробіть необхідні кроки

24 сен, 16:02

Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, відповідно до Цивільного кодексу України фізична особа позбавляється статусу підприємця з дати внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (далі - Єдиного державного реєстру) запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця.
Відповідно до частини третьої статті 17 та частини другої статті 18 Закону України  «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» усі діючі юридичні особи та фізичні особи - підприємці, створені та зареєстровані до 1липня 2004 року, відомості про яких не включені до ЄДР, подають державному реєстратору заяву для включення відомостей про них до ЄДР.
Тож, фізичні особи - підприємці, стосовно яких не проводилася державна реєстрація припинення підприємницької діяльності фізичної особи -  підприємця (у тому числі до створення ЄДР), не втратили статусу фізичної особи – підприємця.
А це означає, що така фізична особа користується правами, виконує обов’язки та несе відповідальність, що передбачені для платника єдиного внеску. Тобто, такій фізичній особі – підприємцю продовжує нараховуватися єдиний внесок та, відповідно, збільшується заборгованість з його сплати. 
Облікові дані фізичних осіб - підприємців, зокрема відомості про припинення підприємницької діяльності та/або зняття з обліку платника єдиного внеску, можуть бути змінені на підставі:
-  відомостей з Єдиного державного реєстру про включення до Єдиного державного реєстру та/або про припинення підприємницької діяльності;
- документа, що підтверджує державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця до 01.07.2004, виданого органом виконавчої влади, в якому проводилася державна реєстрація;
- документально підтвердженої інформації органів Пенсійного фонду про зняття з обліку платника єдиного внеску в органах Пенсійного фонду до 01.10.2013 року.
Отже, фізичним особам - підприємцям, які не завершили процедуру припинення і не знялися з обліку в територіальному органі Пенсійного фонду, необхідно звернутися до регіонального Центру надання адміністративних послуг для державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/238922.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua