Сергій Верланов: співпраця з Радою бізнес-омбудсмена в ДПС активно продовжуватиметься

16 окт, 08:55

Державна податкова служба України та Рада бізнес-омбудсмена співпрацюватимуть у новому форматі, що стане продовженням позитивного співробітництва між представниками Ради та податківцями. Про це заявив Голова ДПС Сергій Верланов під час зустрічі з командою бізнес-омбудсмена на чолі з Альгірдасом Шеметою та Марчіном Свенцицьким, який виконуватиме обов’язки бізнес-омбудсмена з 12 жовтня 2019 року.
«Діяльність Ради бізнес-омбудсмена – це ще одна можливість для Служби, як органу державної влади, розуміти правильність наших дій, доцільність перетворень ще на етапі їх формування. Напрацювання в комунікаціях наших організацій є позитивним прикладом, який ми будемо наслідувати та розвивати», – наголосив очільник ДПС Сергій Верланов.
За його словами, від розуміння точкових проблем компаній, які звертаються до Ради, в податковій формується розуміння системних проблем реалізації податкової політики та визначаються узгоджені шляхи їх вирішення. І податкова, і Рада працюють в одному полі – дотримання прав платників податків, а тому фахові рекомендації та висновки експертів Ради, які мають практичний досвід, є важливими для податківців при прийнятті рішень.
«Сьогодні ми йдемо шляхом побудови Служби як динамічного органу, в розвиток якого з самого початку закладені правильні речі. Ми бачимо різні ситуації, бачимо системні проблеми і ми їх змінюватимемо. Цей процес вже розпочато. Я прагну до того, щоб податківці в судах вигравали 70% справ, але при цьому кількість податкових перевірок була знижена. Тобто процедури адміністративного оскарження мають відбуватися на високому рівні, а до суду звертатися виключно з повною доказовою базою»,– підкреслив Сергій Верланов.
Очільник податкової також відзначив, що наразі в Службі переглядаються концепції операційних процесів діяльності, і досвід новопризначеного бізнес-омбудсмена Марчіна Свенцицького стане каталізатором цих процесів. Податкова служба вже є демілітаризованою і податківці можуть безпосередньо зосередитися на виконанні своїх основних завдань – розвитку електронних сервісів, покращенню адміністрування податків, що дозволить платникам працювати з податківцями дистанційно, без відвідування податкової. При цьому жоден платник немає отримати від податкової переваг, яких позбавлені інші платники. Тобто в податковій дотримуватимуться рівності прав та конкурентності всіх гравців ринку.
У свою чергу Альгірдас Шемета, бізнес-омбудсмен, запропонував податківцям при вирішенні спірних питань дослухатися до їхніх рекомендацій при розгляді скарг платників. Бізнес-омбудсмен також запропонував проведення тренінгів по судовим практикам для фахівців податкової, які займаються юридичними та апеляційними питаннями. Таку думку підтримав і очільник податкової зазначивши, що в ДПС приділятимуть велику увагу професійному розвитку працівників служби, зокрема, і працівників юридичного підрозділу.
Сергій Верланов також висловив сподівання, що співпраця з новим бізнес-омбудсменом Марчіном Свенцицьким буде такої ж результативною як і з попереднім керівником Ради бізнес-омбудсмена Альгірдасом Шеметою.
Так, зокрема, у рамках Меморандуму про партнерство та співробітництво між Радою бізнес-омбудсмена та фіскальною службою протягом 2017 -2018 років було проведено 12 робочих зустрічей. У 2019 році проведено 7 засідань, у рамках яких працювало 28 експертних груп. Під час роботи експертних груп розглянуто проблемні питання 150 суб’єктів підприємницької діяльності. За результатами таких зустрічей напрацьовуються шляхи врегулювання таких питань, які оперативно надсилаються до Офісу Ради бізнес-омбудсмена.
Сергій Верланов та представники Ради обговорили перспективи підписання нового Меморандуму про співпрацю між ДПС та Радою бізнес-омбудсмена, у рамках якого будуть визначені основні аспекти та засади такого співробітництва. Наразі податківці працюватимуть у рамках діючого Меморандуму, тим самим забезпечуючи право платників на дотримання їх інтересів через інститут бізнес-омбудсмена.
Прес-служба Державної фіскальної служби України


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/239401.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua