Укріплення гривні зменшило держборг України на понад 100 млрд грн - Пацкан

17 окт, 17:00

Укріплення національної валюти сприяло зменшенню загального обсягу державного і гарантованого державою боргу більше ніж на 100 млрд грн. Про це заявив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан під час засідання Комітету Верховної Ради. Повідомляє УНН з посиланням на пресслужбу Рахункової палати.

"Укріплення гривні має дві сторони медалі. Позитив − за 8 місяців цього року загальний обсяг державного і гарантованого державою боргу зменшився на 101,3 млрд грн. Укріплення гривні спричинило зменшення боргу на 144,3 млрд грн при перевищенні запозичень над погашенням боргу на 43 млрд гривень", − сказав Пацкан.

Пацкан зазначив, що в Державний бюджет на 2019 рік був закладений валютний курс, який суттєво відрізняється від того, який є на сьогодні. Це, за словами Валерія Пацкана, призвело до значного недоотримання доходів.

"На жаль, ми змушені констатувати, що за 9 місяців цього року, за оцінкою Рахункової палати, зміцнення гривні призвело до недоотримання 20,7 млрд грн доходів державного бюджету. І це не дивно. Адже 40% обсягу доходів державного бюджету обраховуються з використанням курсу гривні до долара США чи євро", − розповів Пацкан.

Також він зауважив, що в проєкті державного бюджету на 2020 рік закладений середній обмінний курс гривні до долара і євро на рівні прогнозу на цей рік − 28,2 і 31,9 грн за долар і євро відповідно.

"Але ці показники значно відрізняються від сьогоднішніх. Тому, вважаю, без його перегляду не обійтися. Інакше, не виключаю, ми знову зіштовхнемося з проблемами", − наголосив Пацкан.

Нагадаємо, до кінця місяця уряд буде готовий презентувати оновленні показники Держбюджету-2020.

Анна Мурашко

Источник: УНН


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/239442.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua