Оборот торгівлі агропродукцією між Україною та ЄС зріс майже на чверть

11 ноя, 17:30

У січні-вересні 2019 року оборот торгівлі агропродукцією між Україною та ЄС сягнув рекордних 7,5 млрд дол. США. Про це УНН повідомили у пресслужбі Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки".

За даними заступника директора Інституту аграрної економіки, члена-кореспондента НААН Миколи Пугачова, за дев'ять місяців цього року оборот торгівлі агропродукцією між Україною та ЄС збільшився проти минулорічних показників за відповідний період на 23%. При цьому, зазначив він, позитивне сальдо становило 3,2 млрд дол. США.

Найбільшими торговельними партнерами для України в ЄС залишаються сім країн – Нідерланди, Польща, Німеччина, Іспанія, Італія, Франція та Бельгія. На помітне місце у рейтингу претендує Бельгія, з якою у порівнянні з аналогічним періодом минулого року обсяги взаємної торгівлі України аграрною продукцією збільшились на 19% – до 401 млн дол. США, зазначив експерт.

Сукупна частка цих семи країн становить близько 4/5 обороту взаємної торгівлі сільськогосподарськими товарами. Очевидно, потенціал у цій сфері щодо решти країн для України далеко не вичерпаний, наголосив Пугачов.

За його словами, основні обсяги поставок до Європи Україна забезпечує за рахунок зернових та олійних культур, а також соняшникової олії і макухи.

Загалом, при збереженні існуючих тенденцій Україна за результатами повного 2019 року встановить новий рекорд в аграрному експорті до Євросоюзу, спрогнозував Пугачов.

Нагадаємо, Україна за дев’ять місяців імпортувала агропродуктів на 4,3 млрд доларів.

Юлія Шрамко

Источник: УНН


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/239979.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua