Країни ЄС і Європарламент узгодили новий бюджет

19 ноя, 18:00

Європейський парламент і представники 28 країн членів Євросоюзу досягли ввечері в понеділок, 18 листопада, угоди про бюджет ЄС на 2020 рік. Надходження до бюджету складуть 168,7 млрд євро. Це на 1,5 відсотка більше в порівнянні з бюджетом 2019 року. Узгоджена сума фінансових надходжень є компромісом між вимогою Європарламенту (171 млрд євро) і побажанням країн-платників (166,8 млрд). Про це пише УНН із посиланням на DW та безпосередній документ бюджету.

Загальна сума витрат становитиме 153,6 мільярда євро, що на 3,4 відсотка більше, ніж роком раніше.

Зазначається, що у документі збільшено видатки на захист клімату, на боротьбу з безробіттям серед молоді і впровадження цифрових технологій. У той же час на 85 мільйонів євро зменшено розмір допомоги кандидату на вступ до ЄС Туреччини, з якою у Брюсселя в останні місяці чимало розбіжностей.

Комісар ЄС з питань бюджету Гюнтер Еттінгер заявив, що новий бюджет перенаправить ресурси в ті галузі, де вони особливо необхідні.

“Він допоможе створити робочі місця, зустрітися віч-на-віч кліматичні зміни і поширити інвестиції по всій Європі”, — заявив він.

Представники Німеччини, яка надає більше п’ятої частини бюджету ЄС, за даними агентства dpa, назвали новий бюджет “гарним компромісом”.

Тим часом ще не виключений варіант жорсткого Brexit, який, як стверджують експерти, може привести до нестачі 16,5 мільярда євро в бюджеті ЄС. За даними брюссельського аналітичного центру Bruegel, в разі виходу Великої Британії зі складу ЄС без угоди одній лише Німеччині належить до кінця 2020 року додатково внести в бюджет ЄС до 4,2 млрд євро.

Стосовно України, то у документі зазначається, що “у 2020 році Європейський інструмент сусідства (ЄІС) буде продовжувати надавати посилену підтримку демократичному, економічному та соціальному розвитку таких ключових партнерів, як Україна і Туніс”.

Зокрема, додається, що буде надана фінансова допомога в області безпеки.

“Виходячи з минулого досвіду і в залежності від розвитку ситуації в області безпеки, заходи (в рамках програми безпекової програми, що сприяє стабільності та миру — IcSP) будуть як і раніше охоплювати Середземноморський регіон, включаючи Сирію і країни, які затронув конфлікт; Близький Схід; Україну; основні райони конфліктів в Африці”, — йдеться у бюджеті, та зазначається, що щорічно здійснюється близько 32 заходів реагування на кризові ситуації, що виникають.

Нагадаємо, раніше голова Верховної Ради України Дмитро Разумков заявив, що Бюджет України на 2020 рік буде доопрацьовуватись.

Ілля Нежигай

Источник: УНН


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/240178.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua